Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Definitie Raportul donatiilor. Ce este Raportul donatiilor? Infomatii despre Raportul donatiilor. Afla mai multe despre Raportul donatiilor. Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancar, juridic, economic si constructii

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Raportul donatiilor


Operatie juridica prin care descendentii defunctului, precum si sotul supravietuitor - in conditiile in care vine in concurs cu descendentii - sunt obligati a readuce la masa succesorala tot ceea ce au primit de la defunct cu titlu de donatie, afara de cazul cand donatorul ar fi dispus altfel.

 

Aceasta obligatie a mostenitorilor mentionati, constituie obligatia de raport, iar actul de executare a obligatiei de raport, prin care se readuc la masa succesorala bunurile donate, poarta denumirea de raport al donatiilor.

 

Exista doua moduri de efectuare a raportului donatiilor: in natura si prin luare mai putin (sau prin echivalent).

 

A. Raportul in natura consta in readucerea efectiva la masa succesorala a bunului primit cu titlu de donatie de la defunct.

B. Raportul prin luarea mai putin (sau prin echivalent) consta in readucerea la masa succesorala a valorii bunului donat, donatarul pastrand, in natura lui, bunul primit cu acest titlu de la defunct.

 

Acest mod de raport se poate realiza prin urmatoarele procedee:

 

- prin preluare, situatie in care comostenitorii indreptatiti la raport preiau, mai intai, din masa succesorala o parte egala cu valoarea donatiilor facute de catre defunct comostenitorilor obligati la raport, dupa care bunurile ramase se impart intre toti comostenitorii;

- prin imputatie, situatie in care valoarea donatiei facute se reuneste fictiv la masa partajabila, se calculeaza valoarea cotei din mostenire cuvenita donatarului obligat la raport si, din aceasta parte se scade valoarea donatiei primite (art.764 Cod Civil)

Taguri:juridic
Dictionar de termeni imobiliari


Poti consulta si


  • Clase de mostenitori

    Pentru a nu chema la mostenire deodata toate rudele defunctului, legea le imparte in patru clase de mostenitori, fiecare clasa avand prioritate fata de clasele urmatoare, pe care le inlatura de la mostenire.   Aceste clase sunt:   1. Clasa I (Clasa descendentilor) este alcatuita din copii defunctului si descendentii lor (la infinit), indiferent de sex, fie ca provin din casatorie (din aceeasi casatorie sau din casatorii diferite), fie din afara casatoriei (dar cu [...]