Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Definitie Rezerve minime obligatorii. Ce este Rezerve minime obligatorii? Infomatii despre Rezerve minime obligatorii. Afla mai multe despre Rezerve minime obligatorii. Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancar, juridic, economic si constructii

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Rezerve minime obligatorii


Disponibilitati banesti pe care bancile comerciale sunt obligate sa le pastreze permanent in conturi speciale, la Banca Nationala a Romaniei.

 

Nivelul prevazut al rezervelor se determina ca produs intre baza de calcul si rata rezervelor minime obligatorii.

 

Baza de calcul o constituie nivelul mediu, pe perioada de observare al elementelor de pasiv asupra carora se aplica rata rezervelor obligatorii.

 

Baza de calcul se constituie din mijloacele banesti in lei si in valuta reprezentand obligatii din acceptarea depozitelor si altor fonduri.

 

Din baza de calcul se excepteaza mijloacele banesti atrase de la BNR; mijloacele banesti atrase de la banci care la randul lor se supun rezervelor minime obligatorii; capitalurile proprii conform reglementarilor BNR.

 

Perioada de observare este intervalul pentru care se determina baza de calcul (perioada cuprinda intre data de 24 a lunii precedente si 23 a lunii curente).

 

Perioada de aplicare a rezervelor minime obligartorii este intervalul de timp in care trebuie mentinut in contul deschis la BNR nivelul prevazut al rezervei minime. Nivelul efectiv al rezervei minime obligatorii este soldul mediu zilnic inregistrat de banca in contul curent de la BNR.

 

Excedentul de rezerve este dat de diferenta pozitiva dintre nivelul efectiv si nivelul prevazut al rezervei minime; ERMO= RMOp-RMOe>0. Deficitul de rezerve este dat de diferenta negativa dintre nivelul efectiv si nivelul prevazut al rezervei minime; ERMO=RMOp-RMOe.

Dictionar de termeni imobiliari


Poti consulta si