Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Definitie Scontare. Ce este Scontare? Infomatii despre Scontare. Afla mai multe despre Scontare. Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancar, juridic, economic si constructii

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Scontare


Operatiune prin care banca crediteaza posesorul unei polite nescadente cu valoarea neta a acesteia, prelevand dobanda si comisionul (taxa scontului) aferente transferului creantei.

 

In urma acestui act, banca respectiva devine beneficiarul cambiei.

 

Scontarea efectelor comerciale are drept scop mobilizarea creantelor intreprinderii asupra clientilor sai. In tarile occidentale, creditul acordat prin scontare ocupa o pondere destul de insemnata in totalul creditelor bancare pe termen scurt.

 

Bancile acorda intreprinderilor un plafon sau o linie de creditare prin scontare, a carui marime depinde de:

 

- cifra de afaceri;

- durata creditului;

- posibilitatile pe care acestea le au pentru a face fata prin mijloace proprii cazurilor de "clienti insolvabili".

 

Intreprinderea posesoare a creantei mobilizate oblindeste acest drept prin contul "Efecte de primit".

 

Creditul din scontari nu figureaza ca structura distincta de bilant.

 

El influenteaza totusi conturile "Efecte de primit", prin diminuare (creditare), si o crestere corespunzatoare (debitare) a contului "Conturi l abanci in lei".

 

Desi, dupa scontare, intreprinderea nu ma pastreaza efectele in portofoliul sau, ea ramane responsabila de evolutia acestora pana la scadenta.

Efectele scontate si neajunse la scadenta sunt valori extrapatrimoniale, oglindite prin "angajamente in afara bilantului" (contul 8037 "Efecte scontate neajunse la scadenta").

Dictionar de termeni imobiliari


Poti consulta si


  • Gir

    Este un act prin care posesorul titlului (ex. cambie), numit girant, transfera altei persoane numita giratar printr-o declaratie scrisa si subscrisa pe titlu odata cu predarea acesteia, toate drepturile care decurg din titlul astfel redactat si completat.   Toate mentiunile privind circulatia cambiei prin gir se fac pe verso-ul cambiei. Girul este neconditionat si priveste intreaga valoare a cambiei. Giratarul dobandeste toate drepturile detinute anterior de [...]

  • Scrisoare de credit comerciala

    Este o modalitate de plata mai simpla, folosita in practica anglo-saxona care se bazeaza pe initiativa importatorului si pe angajamentul ferm al bancii acestuia de a efectua plata.   Circuitul documentelor e urmatorul: intre importator si exportator se stabileste ca modalitate de plata folosirea scrisorii de credit; importatorul da dispozitie bancii sale de a utiliza scrisoarea de credit comercial; banca importatorului emite scrisoarea de credit si o remite direct [...]

  • Forfetare

    1. Impozite si taxe locale stabilite in suma globala si invariabila. 2. Modalitate de finantare a comertului exterior care utilizeaza in mod combinat mai multe tehnici bancare bazate pe operatiunile cunoscute de scontare. 3. Operatia prin care o creanta in valuta este cumparata cu renuntarea la dreptul de regres asupra vanzatorului creantei.

  • Titlu de credit

    Inscris (cambie, bilet la ordin, cec, etc.) emis de catre o banca sau o institutie de credit, care confera detinatorului sau dreptul de creanta precis determinat in cuprinsul sau si care se poate referi la dreptul de a primi sau de a transmite o suma de bani, garantarea unui credit. Posesorul unui titlu de credit dispune de suma prevazuta la un anumit termen numit scadenta, dat poate sa intre in posesia ei si inaintea acestuia prin transmitere pe calea girului sau prin scontare. Titlurile [...]

  • Activitati bancare

    Potrivit legii nr 58/1998 privind activitatea bancilor comerciale, acestea (atat persoanele juridice romane, cat si sucursalele unor banci straine) pot desfasura, in limita autorizatiei primite de la BNR, urmatoarele activitati: acordarea de credite; contractarea de credite de pe piata interbancara si de la BNR; operatiuni de factoring si scontarea efectelor de comert inclusiv forfetare; emiterea si gestionarea instrumentelor de plata si de credit; plati si decontari; leasing financiar.