Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

TopEstate în Presa


vezi cele mai citite articole despre TopEstate în Presa anunta-ma cand se adauga noi articole despre TopEstate în presa
  • Când se va întâlni cererea cu oferta de locuinţe?

    Când se va întâlni cererea cu oferta de locuinţe? - TopEstate în Presa TopEstate: Majoritatea vânzătorilor cer peste preţul pieţei, aşteptând contraoferta cumpărătorilor, ceea ce de multe ori nu se întâmplă
    Be Igloo: Stocul de locuinţe viabile, care să corespundă, atât din punct de vedere al
    construcţiei, dar şi al preţurilor, este foarte mic
    Coldwell: Ultimul an nu a adus modificări semnificative de preţuri, Prima Casă neavând o influenţă majoră


    În perioada de boom, vânzătorii de case nici nu îşi puneau problema că nu ar putea avea clienţi, dar în ultimii trei ani situaţia s-a schimbat, iar cererea a scăzut drastic. În ciuda faptului că jucătorii din piaţă au aplicat ajustări de preţuri şi au venit cu diverse oferte promoţionale, nu au avut cum să combată lipsa creditării.
    Singurul stimul al pieţei a venit din partea statului prin programul Prima Casă. Acesta a avut succes în primele etape, dar acum, la a patra ediţie, numărul celor care aveau economii şi se încadrau în condiţiile acestui program s-a redus substanţial.
    Aşadar, în momentul de faţă posibili cumpărători tatonează terenul, caută oferte, deci arată un interes destul de ridicat, dar acest lucru nu se concretizează, ceea ce nu duce la o creştere a cererii.
    \"Cererea este deosebit de mică. Totuşi există interes pentru proprietăţi, fie case sau vile, terenuri sau apartamente, dacă au preţ bun din punct de vedere investiţional. Încă sunt clienţi care se gândesc să dezvolte ceva, însă sunt temători, dar îşi depăşesc temerile în cazul unor oferte explicit rentabile. Oferta, pe de altă parte, este mare, însă foarte puţine se încadrează în categoria de ofertă clar avantajoasă\", a declarat, pentru Curierul Naţional, Mihai Stan, director general TopEstate.ro.
    Legat de gradul de interes, Alexandru Pricop, managing partner în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania, ne-a spus că asistăm însă la o majorare clară a interesului, de 15%-20%; tot mai multe persoane se interesează, caută, se documentează. Creşterea interesului ar putea duce în viitor, în funcţie şi de alţi factori, la o majorare a cererii. Deocamdată, cererea, oferta dar şi numărul de tranzacţii sunt la valori aproximativ similare cu cele din 2010.
    \"Cererea a fost influenţată de accesul la finanţare, astfel încât la începutul anului şi până la finalul programului Prima Casă 3, aceasta a fost la un nivel acceptabil, mult peste cel înregistrat în 2009 sau 2010. În lipsa programului, însă, cererea a revenit spre nivelul cu care agenţii imobiliari s-au obişnuit în ultimul timp. În tot acest interval, oferta rezidenţială a crescut uşor. În continuare, numărul apartamentelor de vânzare care apar în piaţă este mai mare decât cel al tranzacţiilor\", a explicat Daniel Crainic, marketing manager, imobiliare.ro.

    Stocul de locuinţe care se poate plia pe necesităţile clienţilor este mic

    În ceea ce priveşte oferta de pe piaţa rezidenţială, directorul general TopEstate.ro a afirmat că \"majoritatea vânzătorilor lansează preţuri mai mari decât preţul pieţei, aşteptând contraoferta cumpărătorilor, ceea ce de multe ori nu se întâmplă. Cumpărătorul migrează spre altă ofertă sau lasă la latitudinea agentului imobiliar, fie negocierea ofertei la un preţ avantajos, fie găsirea altor oferte la un astfel de preţ.
    Nimrod Zvik, Managing Partner Be Igloo, a spus că în rândul locuinţelor noi s-a simţit o creştere a cererii, însă nu şi a ofertei. \"Din păcate, pentru că stocul de locuinţe viabile, care să corespundă nevoilor, atât din punct de vedere al construcţiei, cât şi al compartimentării, dar şi al preţurilor este foarte mic\", a completat Nimrod Zvik.

    În timp, influenţa programului Prima Casă s-a diminuat

    Prima Casă a avut un impact asupra cererii până acum, dar lucrurile nu arată la fel de promiţătoare pentru a IV-a etapă a programului, având în vedere că au fost acordate în prima lună doar 300 de credite.
    Daniel Crainic a zis că programul Prima Casă, încă de la lansarea sa, a avut o influenţă directă asupra preţurilor. Pe graficul care reprezintă evoluţia indicelui imobiliare.ro se observă foarte clar cum Prima Casă 1 a stopat căderea preţurilor, aliniind, la acel moment, apartamentele cu două şi trei camere din marile oraşe în jurul valorii de 60.000 de euro.
    În timp, influenţa acestui program s-a diminuat. Însă lipsa lui a fost resimţită şi în acest an, când, la finalul primăverii, numărul tranzacţiilor a scăzut considerabil.
    \"Ultimul an nu a adus modificări semnificative de preţuri, programul guvernamental Prima Casă neavând din acest punct de vedere o influenţă majoră. Pe segmentul nou, dezvoltatorii de locuinţe deja finalizate au încercat să se încadreze în primul rând în baremul de preţ de 380.000 de lei, pentru care valoarea TVA este de 5%, în timp ce unii dezvoltatori au conceput oferte care să se plieze pe sau în apropierea baremelor stabilite prin programul Prima Casă\", a mai arătat Alexandru Pricop.
    Acesta a menţionat faptul că o modificare notabilă s-a produs în rândul dezvoltatorilor care au continuat să construiască, fie dezvoltatori de proiecte mici (sub 50 de unităţi pe proiect/imobil), fie a celor mai mari care au continuat dezvoltarea anumitor faze din proiecte de dimensiuni mai mari.
    Aceştia şi-au adaptat produsele (suprafeţe mai mici, spre exemplu) astfel încât preţurile de vânzare să poată fi plătite prin accesarea unui credit prin Prima Casă.
    În ansamblu, programul Prima Casă a fost în ultimul an un factor stabilizator pentru piaţa rezidenţială, ţinând cont şi de evoluţiile economice pozitive din ultimele şase luni.

    Apartamentele s-au ieftinit cu 10,9% în ultimele 12 luni

    Indicele imobiliare.ro, calculat la nivel naţional, a avut o evoluţie în scădere în ultimele treizeci de zile. Valoarea medie, 1.026 euro/mp util, este cu 0,8% mai mică decât cea înregistrată în iunie. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când Indicele imobiliare.ro indica valoarea de 1.151 euro/mp, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu 10,9% mai mici. Totuşi, în majoritatea oraşelor analizate, evoluţiile au fost diferite pe cele două segmente noi şi vechi. \"Deşi indicele imobiliare.ro calculat la nivel naţional a înregistrat o scădere de doar 0,8% în ultima lună, pe segmentul apartamentelor noi am asistat la variaţii mari, diferite de la un oraş la altul. Au avut loc atât creşteri de preţ în Braşov, Constanţa şi Timişoara, cât şi scăderi importante în Bucureşti sau Cluj-Napoca. Pe de altă parte, segmentul apartamentelor vechi este mai puţin dinamic, oscilaţiile fiind cuprinse între -1,3% în Cluj-Napoca şi +1,1% în Timişoara\", subliniază Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

    Articolul original poate fi citit la: http://curierulnational.ro/Specializat/2011-08-03/Cand+se+va+intalni+cererea+cu+oferta+de+locuinte%3F

    Presa scris de Diana State

    Postat în 03.08.2011 10:32:05. Vezi pagina lui Diana State din Bucuresti

    vizualizat de 1169 ori; citit de 468 ori; categoria: TopEstate în Presa
     
  • Comenteaza primul