Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

TopEstate în Presa


vezi cele mai citite articole despre TopEstate în Presa anunta-ma cand se adauga noi articole despre TopEstate în presa
  • În ultimii ani agenţii imobiliari au intrat la apă

    În ultimii ani agenţii imobiliari au intrat la apă - TopEstate în Presa

    Până în prezent, jumătate din agenţiile active în perioada de boom s-au închis 
    Din agenţii rămaşi în piaţă, o parte s-au alăturat altor companii, iar alţii se descurcă pe cont propriu
    Firmele de profil nu au reuşit să scape de  angajaţii care încasau comisioane nedeclarate


    Ultimii trei ani au fost destul de dificili pentru piaţa imobiliară autohtonă, dar cel mai greu a fost pentru agenţii imobiliari. Potrivit studiului "Pulsul agenţiilor imobiliare după 3 ani de criză", realizat de portalul imobiliar TopEstate.ro, rezultă că în ultimii trei ani peste 50% dintre agenţiile imobiliare au închis în mod oficial, administratorii acestora preferând să schimbe obiectul de activitate. Restul de 50% s-au alăturat altor agenţii imobiliare care încă activează, sau lucrează "independent", sperând într-o redresare a pieţei.
    Potrivit statisticilor TopEstate.ro, în ultimii trei ani peste 50% dintre agenţiile imobiliare au închis în mod oficial, administratorii acestora preferând să schimbe obiectul de activitate. 15-20% dintre agenţiile rămase şi-au redus substanţial activitatea, singurul angajat rămânând administratorul sau asociatul firmei. O foarte mare parte dintre agenţii imobiliari existenţi în anul 2008 s-au reprofilat, numărul acestora fiind estimat de analiştii portalului imobiliar la peste 50%. Totuşi, mai mult de 20% dintre aceştia lucrează "independent", sperând într-o redresare a pieţei. Restul de 30% s-au alăturat altor agenţii imobiliare care încă activează. Multe agenţii imobiliare au eliminat din colectiv agenţi suspectaţi sau prinşi în flagrant că încercau să fraudeze, încasând comisioanele fără a mai trece tranzacţia prin firmă: din păcate, aceşti agenţi continuă să lucreze schimbând firma, deoarece între agenţiile imobiliare nu există un sistem de raportare a acestor abateri disciplinare. 
    La nivel mondial, declinul economic a fost şi este evident: doar vânzătorii şi cei foarte optimişti continuă să spună că acum este momentul bun pentru cumpărare, deoarece preţurile sunt jos. Pesimiştii afirmă că preţurile vor scădea încă foarte mult. 

    Cele mai multe case se cumpără tot prin credit bancar

    Potrivit respondenţilor, 72% dintre tranzacţiile imobiliare pe segmentul rezidenţial încheiate în ultimele 12 luni au fost achitate prin credit bancar. 24% dintre cumpărători au plătit cash întreaga sumă. Acestea sunt în general achiziţii în scop investiţional. Clienţii acestei categorii au prospectat timp îndelungat piaţa, au căutat preţuri sub media pieţei şi au negociat agresiv valoarea finală a tranzacţiei. 
    Numai 4% dintre cumpărători au preferat ratele la dezvoltator. Cumpărătorii din această categorie sunt aproape exclusiv persoane care nu se califică pentru credit bancar.

    Marja de negociere este de 5-10%

    Potrivit agenţilor imobiliari, modalitatea cea mai obişnuită de a negocia excesiv preţul la cumpărare este plata integrală cash.
    87% dintre respondenţi au afirmat că negociază cu 5-10% preţul, pentru a majora şansele finalizării tranzacţiilor. 
    Succesul negocierii depinde în mare parte de modalitatea de plată şi de valoarea avansului de care clientul dispune. Cu cât clientul plăteşte un avans mai mare, cu atât agenţia imobiliară poate negocia cu vânzătorul un preţ mai avantajos pentru cumpărător.

    Majoritatea imobiliarilor consideră că preţurile locuinţelor se vor ajusta în continuare

    47% dintre agenţii imobiliari intervievaţi au afirmat că au avut loc scăderi de 5-10% ale preţurilor imobilelor din ansamblurile/cartierele noi. Conform vânzătorilor de locuinţe, în ultimul an, scăderea preţurilor apartamentelor noi a fost temperată de: accesul mai facil la credite, ieftinirea accentuată a creditelor, stabilizarea pieţei muncii, revenirea optimismului cumpărătorilor.
    Pentru imobilele vechi, numai 39% dintre agenţii au avut în portofoliu preţuri mai mici cu 5-10% în ultimul an. Vânzătorii de imobile spun că  persoanele fizice sunt mult mai puţin flexibile în negocierea preţului de vânzare decât dezvoltatorii ansamblurilor noi. În plus, mult timp după prăbuşirea pieţei imobiliare, ofertele de imobile vechi au condus topul preferinţelor de achiziţie ale cumpărătorilor (în mare parte datorită ştirilor negative care circulau despre dezvoltatori).
    Legat de previziuni în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor, majoritatea dezvoltatorilor şi agenţiilor estimează că valorile locuinţelor vor scădea în continuare.
    Părerile jucătorilor din piaţa imobiliară sunt împărţite asupra evoluţiei preţurilor din următoarele 6 luni. Şi se observă totuşi o opinie majoritară, 53% dintre agenţii respondenţi se aşteaptă ca preţurile să scadă cu maximum 10%.
    În urmă cu aproximativ o lună, ponderea celor care se aşteptau ca preţurile să scadă era mult mai mică, însă anunţul aplicării noilor norme de creditare BNR a revizuit aşteptările acestora, pe motivul limitării accesului la credite. 32% dintre imobiliari consideră că evoluţia preţurilor a intrat pe o traiectorie dreaptă şi va continua să rămână în echilibru în următoarea perioadă.

     

    Articolul original poate fi vazut la: http://curierulnational.ro/Actualitate%20Companii/2011-10-04/In+ultimii+ani+agentii+imobiliari+au+intrat+la+apa&hl=topestate.ro&tip=toate

    Presa scris de Diana State

    Postat în 06.10.2011 11:24:26. Vezi pagina lui Diana State din Bucuresti

    vizualizat de 9026 ori; citit de 1593 ori; categoria: TopEstate în Presa
     
  • Comenteaza primul