Plafonul de 60.000 euro al programului dă tonul în ceea ce [...]">
Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

TopEstate în Presa


vezi cele mai citite articole despre TopEstate în Presa anunta-ma cand se adauga noi articole despre TopEstate în presa
  • Prima Casă, dictatorul pieţei imobiliare

    Prima Casă, dictatorul pieţei imobiliare - TopEstate în Presa

    Plafonul de 60.000 euro al programului dă tonul în ceea ce priveşte cumpărarea de locuinţe
    Finanţarea prin Prima Casă reprezintă un etalon, în acest moment, pe piaţa rezidenţială
    Din acest motiv, cele mai căutate sunt apartamentele vechi cu două camere, care costă, în medie, 50.000 euro


    Programul Prima Casă continuă să dea tonul pe piaţa rezidenţială, iar majoritatea celor care vor să îşi achiziţioneze o locuinţă caută apartamente care să se încadreze în plafonul de 60.000 de euro al programului guvernamental.
    "Având în vedere că majoritatea tranzacţiilor pe rezidenţial sunt determinate de finanţarea prin Prima Casă, suma de 60.000 de euro reprezintă un etalon, în acest moment, pe piaţa rezidenţială", a declarat, pentru Curierul Naţional, Daniel Crainic, Marketing Manager al portalului imobiliare.ro.
    Acesta a adăugat că majoritatea căutărilor celor ce doresc să îşi cumpere un apartament se îndreaptă spre intervalele de preţ 20.000-40.000 de euro şi 40.000-60.000 de euro.


    La rândul său, Mihai Stan, managerul portalului imobiliar Topestate.ro, ne-a explicat că, în momentul de faţă, românii care caută un apartament vor să dea "cât mai puţin" pe el.


    "Indiferent că au banii din buzunar sau dintr-un credit, ţintele se fixează pe cele mai mici oferte ca preţ. Ba chiar de aici încolo se mai şi negociază", a precizat, pentru Curierul Naţional, Mihai Stan.
    Acesta a mai spus că "susţinerea programului guvernamental Prima Casă, alăturată bugetelor diminuate de cumpărare, plus faptul că nu mai sunt mulţi care în această perioadă să investească în case de vacanţă face ca majoritatea vânzărilor să fie de apartamente de locuit".


    Potrivit reprezentantului Topestate.ro, în ultima perioadă, cele mai multe oferte de cumpărare se fac pentru apartamentele vechi cu două camere, care costă, în medie, 50.000 de euro.


    "Sunt căutate apartamentele cu două camere, cu preţul mediu de 50.000 de euro la nivel naţional, ceva mai crescute în Capitală, 57.000 euro, iar în Constanţa şi Timişoara ceva mai scăzute, cu preţuri medii de 48.000 de euro. Dacă, în 2010, tranzacţii cu imobile ce valorează peste 100.000 de euro erau pur întâmplătoare, în 2011 a crescut numărul vânzărilor apartamentelor premium şi al vilelor din apropierea zonelor metropolitane", a subliniat reprezentantul Topestate.ro. Totuşi, potrivit acestuia, spre deosebire de anul 2010 când vedeta achiziţiilor imobiliare era garsoniera cu preţ mediu de 30.000 de euro, în 2011 a crescut numărul de tranzacţii imobiliare încheiate, dar şi valoarea acestora.

     


    Preţul, factorul decisiv

    De aceeaşi părere este şi Daniel Crainic, care ne-a explicat că majoritatea căutărilor se îndreaptă spre achiziţia de apartamente, în special pe segmentul vechi, iar factorul decisiv este reprezentat de preţ.
    "Majoritatea căutărilor se îndreaptă spre achiziţia unui apartament. În această categorie, se constată, în continuare, un interes mai mare pentru segmentul vechi (un factor decisiv fiind şi preţul, doar 30% din oferta de locuinţe noi încadrându-se în bugetul unui credit de tip Prima Casă). Iar dacă este să mergem şi mai adânc în analiză, cea mai populară categorie rezidenţială este cea a apartamentelor vechi cu două camere", a subliniat reprezentantul imobiliare.ro.

     


    La ce sunt atenţi cei care vor să îşi cumpere locuinţă

    Referitor la criteriile după care se ghidează atunci când vor să îşi cumpere o locuinţă, specialiştii în imobiliare ne-au explicat că românii sunt atenţi în primul rând la preţul corelat cu suprafaţa şi la amplasarea imobilului.
    "Factorii principali care influenţează decizia de achiziţie a românilor sunt preţul şi amplasamentul. Eliminând aceste două criterii însă, reiese că cel mai mult contează pentru cumpărători izolarea termică a locuinţei, vechimea imobilului, locul de parcare şi calitatea vecinilor", a mai spus Daniel Crainic.

     


    Criza a modificat comportamentul cumpărătorilor

    Criza financiară a modificat comportamentul potenţialilor cumpărători de locuinţe, care au devenit mult mai pretenţioşi, iar în ultimii trei ani am început să asistăm la o piaţă a cumpărătorilor.
    "Înainte de criză, aveam o piaţă a vânzătorilor. Practic, orice proprietate putea fi vândută într-un interval relativ scurt de timp. De trei ani de zile însă, avem o piaţă a cumpărătorilor. Cererea solvabilă este redusă, iar cumpărătorii existenţi sunt foarte pretenţioşi", a subliniat reprezentantul imobiliare.ro.
    Mai mult, potrivit acestuia, timpul de vânzare al unei proprietăţi a crescut, fiind de câteva luni chiar şi în cazul apartamentelor, fiind foarte importantă poziţionarea corectă a unei proprietăţi în piaţă.
    "Timpul de vânzare este mult mai lung (câteva luni chiar şi în cazul apartamentelor), iar poziţionarea corectă a unei proprietăţi în piaţă, prin prisma preţului, este esenţială pentru ca acea proprietate să se vândă", a mai declarat Crainic.


    Managerul portalului imobiliar TopEstate.ro este de părere că, în prezent, cumpărătorii se află pe o poziţie dominantă şi nu se grăbesc atunci când vine vorba de achiziţionarea unei locuinţe.


    "Aceştia (potenţialii cumpărători - n.r.) sunt acum pe o poziţie dominantă, emiţând pretenţii care trebuie îndeplinite. Multe agenţii şi agenţi imobiliari se specializează în domeniul lor tocmai pentru a avea avantaje în ochii acestora. Sunt mult mai pretenţioşi, negociază pe poziţie de forţă, sunt foarte schimbători trecând cu gândul repede de la o ofertă la o alta şi nu se grăbesc", a conchis Mihai Stan.

     


    În 2011 a crescut numărul tranzacţiilor imobiliare

    Spre deosebire de anul 2010, când vedeta achiziţiilor imobiliare era garsoniera cu preţ mediu de 30.000 de euro, în 2011 a crescut numărul de tranzacţii imobiliare încheiate, dar şi valoarea acestora.


    Articolul original poate fi citit la: http://curierulnational.ro/Specializat/2012-01-05/Prima+Casa%2C+dictatorul+pietei+imobiliare

    Presa scris de Roxana Dimache

    Postat în 05.01.2012 11:22:32. Vezi pagina lui Roxana Dimache din Bucuresti

    vizualizat de 25440 ori; citit de 1058 ori; categoria: TopEstate în Presa
     
  • Comenteaza primul