Preţurile apartamentelor vechi vor urma trendul din ultimii ani şi [...]">
Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

TopEstate în Presa


vezi cele mai citite articole despre TopEstate în Presa anunta-ma cand se adauga noi articole despre TopEstate în presa
  • Apartamentele au motive noi de ieftinire

    Apartamentele au motive noi de ieftinire - TopEstate în Presa

    Preţurile apartamentelor vechi vor urma trendul din ultimii ani şi vor continua să scadă, în special în prima jumătate a anului

     

    Principalele motive sunt influenţa tot mai mică a programului Prima Casă şi condiţiile mai restrictive de creditare ale băncilor

     

    Instabilitatea economiei şi numărul tot mai mare de executări silite îi vor determina pe oameni să fie mai atenţi înainte să investească



    Roxana Dimache



    Preţurile apartamentelor vechi vor urma trendul din ultimii ani şi vor continua să scadă, în special în prima jumătate a anului, sunt de părere jucătorii din piaţa imobiliară.


    Principalii factori pentru ieftinirea locuinţelor sunt influenţa din ce în ce mai scăzută a programului Prima Casă şi condiţiile de creditare mai restrictive ale băncilor, care oferă tot mai puţine împrumuturi. Totodată, instabilitatea economiei globale şi numărul tot mai mare de executări silite anunţate pentru lunile următoare îi vor determina pe oameni să fie mai atenţi înainte să investească în imobiliare. \"Mă aştept ca preţul apartamentelor vechi să scadă în prima jumătate a acestui an, din cauza mai multor factori: Prima Casă are o influenţă din ce în ce mai scăzută faţă de trecut, băncile vor oferi mai puţine împrumuturi, instabilitatea europeană şi cea globală îi determină pe oameni să fie mult mai atenţi înainte să investească\", a declarat, pentru Curierul Naţional, Ilias Papageorgiadis, CEO al More Real Estate.


    Reprezentantul More Real Estate ne-a mai spus că numărul tot mai mare de executări silite care se anunţă pentru lunile care urmează reprezintă un alt motiv de ieftinire a locuinţelor în 2012 şi că vor avea parte de scăderi dramatice, dacă băncile vor decide să îşi \"cureţe\" portofoliul de creditele problematice.


    \"Vom avea parte de scăderi dramatice dacă băncile decid să îşi \"cureţe\" portofoliul de tot felul de credite \"problematice\" pe care le au, însă, nu sunt încă sigur că vor alege această opţiune, deşi există deja investitori care au cumpărat pachete de 50-100 de apartamente noi la 600-700 euro/mp. Dar acestea nu sunt localizate în centru, ci doar la periferie\", a explicat Papageorgiadis.


    În viziunea lui Mihai Stan, managerul portalului imobiliar TopEstate.ro, preţurile locuinţelor vor cunoaşte în prima jumătate a anului o scădere moderată, de aproximativ 5%, scădere bazată în special pe şocul plăţilor la încălzirea de iarnă.


    \"Dacă nu vom avea probleme economice majore în acest an (...) estimez pentru anul 2012 o scădere redusă, de aproximativ 5% în planul locuinţelor, până la începutul verii, bazat în special pe şocul plăţilor la încălzirea de iarnă. Însă scăderea va fi urmată de o tendinţă de creştere moderată, care va ţine până la sfârşitul lunii octombrie. Aşa ar fi logic, gândindu-ne la ciclicitatea sezoanelor imobiliare\", a spus, pentru Curierul Naţional, Mihai Stan.

     

     

    Dacă situaţia economică se va agrava, vor fi înregistrate scăderi mai pronunţate


    Potrivit reprezentantului portalului TopEstate.ro, în cazul în care situaţia economică se va agrava în acest an, situaţia poate evolua diferit şi ar putea fi înregistrate scăderi mai pronunţate, cuprinse între 10-15%.


    \"Dacă situaţia economică se agravează la nivelul micilor societăţi comerciale şi al persoanelor private, din cauza lansării unor proiecte legislative ce îi vor pune la cheltuială, dacă taxele şi impozitele vor tinde să crească, sau dacă pur şi simplu nimic nu se va schimba în bine faţă de situaţia actuală, situaţia ar putea evolua diferit\", a subliniat Mihai Stan.


    În acest caz, preţurile vor continua să scadă după acelaşi model ca în 2011, la valori apropiate de acesta, şi \"ne-am putea aştepta ca, spre sfârşitul anului, preţurile pe diferite segmente imobiliare să scadă între 10% şi 15%, iar chiriile vor scădea şi ele în mod corespunzător cu 10-15%\", a mai precizat reprezentantul portalului imobiliar.
    Potrivit lui Ilias Papageorgiadis, în prezent, economia românească este oarecum stabilă, ceea ce nu va cauza o presiune economică adiţională pentru ca preţurile să scadă dramatic.


    \"Economia românească s-a stabilizat mai mult sau mai puţin, astfel că nu va exista o presiune economică adiţională pentru ca preţurile să scadă dramatic. Dacă asta se va întâmpla, va fi alegerea bancherilor. Dacă bancherii spun \"nu\" vânzărilor în masă, preţurile vor continua să scadă, până să ajungă la nivelul cererii, fără scăderi majore\", a mai declarat CEO-ul More Real Estate.

     

     

    Influenţa anului electoral


    Potrivit lui Mihai Stan, pentru acest an există chiar şi un scenariu de creştere a preţurilor locuinţelor, dat fiind faptul că 2012 este an electoral, iar Guvernul ar putea fi tentat să creeze facilităţi legislative agenţilor economici.


    \"Este an electoral şi se poate ca Guvernul să creeze facilităţi legislative agenţilor economici şi/sau să lase să circule mai mulţi bani către piaţa privată. Dacă se întâmplă aşa, în euforia \"redresării economice\" este posibil ca preţurile să crească brusc cu până la 10% la locuinţele cu una şi 2 camere, acestea fiind cele mai căutate. Totodată, preţurile chiriilor pot creşte din acelaşi motiv cu 5-8%\", a mai declarat managerul TopEstate.ro.

     

     

    Marile oraşe îşi menţin mai bine preţurile


    Marile oraşe îşi menţin mai bine preţurile decât micile oraşe sau comunele şi satele, având în vedere că majoritatea tranzacţiilor se fac în aceste oraşe. Majoritatea agenţilor imobiliari lucrează în aceste mari oraşe şi au rolul să educe piaţa, ducând proprietăţile către preţul corect de tranzacţionare, este de părere Mihai Stan.


    \"Astfel, în marile oraşe, preţurile vor urma trendul menţionat de mai sus şi acest trend poate fi cât de cât estimat. Însă, acelaşi lucru nu se poate întâmpla în restul României, unde tranzacţiile sunt întâmplătoare, iar preţurile sunt denaturate, pe anumite segmente nejustificat de mari (şi, evident, fără mişcare de tranzacţionare), iar pe alte segmente excesiv de mici, putându-se specula\", a estimat reprezentantul portalului imobiliar.

     

     

    Tranzacţiile imobiliare, afectate de lipsa lichidităţilor


    În ceea ce priveşte numărul tranzacţiilor imobiliare pe segmentul rezidenţial, acesta ar putea scădea cu 15-25% anul acesta, dacă băncile nu îşi vor schimba atitudinea, pentru că va exista mult mai puţin cash disponibil pentru tranzacţii imobiliare.


    \"Dacă băncile nu îşi schimbă atitudinea în decursul acestui an, mă aştept ca numărul tranzacţiilor să scadă cu 15-25% pentru că va exista mult mai puţin \"cash\" disponibil pentru tranzacţii imobiliare\", a explicat reprezentantul More Real Estate.


    În opinia lui Mihai Stan, numărul tranzacţiilor imobiliare pe segmentul rezidenţial nu va scădea anul acesta, ci se va menţine la un nivel asemănător cu vânzările din 2011.


    \"Legat de numărul de tranzacţii imobiliare pe segmentul rezidenţial, consider că acum, ca număr de tranzacţii, stăm un pic mai bine ca la nivelul anilor 2000-2002, pentru că acum, în comparaţie cu momentul de atunci, avem acces (chiar dacă estompat) la credite prin Prima Casă. Nu văd scăderi în numărul tranzacţiilor din anul acesta, consider că vor fi cel puţin egalate vânzările din 2011\", a mai spus Stan.

     

     

    Multe proiecte sunt blocate de proceduri bancare


    Potrivit acestuia, atunci când vorbim despre noi proiecte, mai există un factor de luat în considerare: mai mult de 30% sunt blocate în proceduri bancare, care împiedică dezvoltatorul să vândă uşor apartamentele.


    \"Dacă vorbim despre noi proiecte (cel puţin în Bucureşti) mai mult de 30% sunt blocate în «proceduri bancare». Astfel că dezvoltatorul nu poate vinde apartamente uşor pentru că «băncile trebuie să urmeze anumite proceduri» etc. Procedurile durează şi asta înseamnă că o parte serioasă a stocului disponibil de apartamente este practic în afara pieţei, reducând şi numărul potenţial de tranzacţii\", a subliniat Papageorgiadis.

     

     

    Preţurile medii ale locuinţelor:


    - Garsonieră - 36.014 euro
    - Apartament 2 camere - 57.090 euro
    - Apartament 3 camere - 76.561 euro
    - Apartament 4 camere - 97.361 euro
    Sursa: anunturiparticulari.ro

    Articolul aparut in Curierul National poate fi vazut aici: http://www.curierulnational.ro/Specializat/2012-02-16/ Apartamentele+au+motive+noi+de+ieftinire

     

     

    Vezi aici preturile rapide si mediile pe segmente imobiliare, oferite de departamentul de Statistica TopEstate.ro:


    Statistica TopEstatePreturi vanzare GARSONIERE Preturi vanzare CASE

    Preturi vanzare APARTAMENTE Preturi vanzare VILE

    Preturi vanzare terenuri INTRAVILANE Preturi vanzare terenuri INTRAVILANE

    Presa scris de Roxana Dimache

    Postat în 16.02.2012 23:12:36. Vezi pagina lui Roxana Dimache din Bucuresti

    vizualizat de 26401 ori; citit de 1182 ori; categoria: TopEstate în Presa
     
  • Comenteaza primul