-
Cum se poate vinde o casă acum?
Pe lângă preţ şi amplasament, sunt la fel de importante şi pregătirea pentru vizionare şi apelarea la ajutor specializat
Specialiştii în imobiliare spun că este nevoie de răbdare, pentru că o vânzare rapidă se obţine printr-o reducere drastică de preţ
Proprietarul nu trebuie să stabilească preţul de vânzare după câţi bani vrea, ci după cât poate să obţină
Pe o piaţă imobiliară în continuă scădere, cei care vor să nu rămână cu locuinţele nevândute trebuie să ţină cont că sunt mai mulţi factori care influenţează valoarea unei case şi că există situaţii care pot speria potenţialii cumpărători.
Proprietarii trebuie să ţină cont neapărat de câteva aspecte, care pot face diferenţa. Astfel, pe lângă preţ şi amplasament, sunt la fel de importante şi modul în care apartamentul este pregătit pentru vizionare, precum şi apelarea la ajutor specializat şi răbdarea în ceea ce priveşte timpul de tranzacţionare.
În privinţa preţului, jucătorii din piaţa imobiliară recomandă proprietarilor să fie flexibili şi să ia în calcul orice propunere serioasă făcută de un potenţial cumpărător, oricât de deplasată ar putea părea la prima vedere.\"Vânzătorii trebuie să fie dispuşi să ia în calcul orice propunere făcută de un potenţial cumpărător, atât timp cât este serioasă, oricât de departe de pretenţiile iniţiale poate părea. Simplul fapt că permiţi o discuţie cu cineva care are un punct de vedere diferit şi o altfel de propunere te poate face să reevaluezi cererea ta şi să realizezi unde greşeşti\", a declarat, pentru Curierul Naţional, Mihai Stan, managerul portalului imobiliar TopEstate.ro.
La fel de important este şi modul în care este pregătit pentru vizionare apartamentul, pentru că un apartament bine aranjat creşte şansele de vânzare a locuinţei şi influenţează în mod pozitiv valoarea proprietăţii.
\"Modul în care apartamentul este pregătit în vederea vizionării este foarte important, putând face diferenţa între succesul sau eşecul unei tranzacţii. Nu în ultimul rând, starea generală a locuinţei, pregătirea pentru vânzare influenţează considerabil valoarea proprietăţii\", a declarat, pentru Curierul Naţional, Daniel Crainic, marketing manager, imobiliare.ro.
Un alt aspect care poate fi benefic pentru proprietar este apelarea la un consultant imobiliar. \"Alegerea unui consultant cu adevărat profesionist poate fi benefică pentru proprietar, acesta venind cu sfaturi utile şi obiective şi cu un posibil portofoliu de clienţi. O promovare corectă şi, mai ales, analizarea rezultatelor obţinute cu banii daţi pot scuti proprietarul de mult efort inutil\", este de părere reprezentantul imobiliare.ro.
De aceeaşi părere este şi reprezentantul TopEstate.ro, care subliniază importanţa ajutorului specializat în vânzarea locuinţelor. \"Cu cât obţin ajutor specializat mai mult, cu atât şansele sunt mai mari: un agent imobiliar care colaborează cu ceilalţi colegi din piaţă, în vederea găsirii unui cumpărător, poate fi un ajutor mult mai mare decât încercarea de a vinde singur pentru scutirea unui comision\", a explicat Mihai Stan.
Vânzările rapide vin cu reduceri drastice de preţ
Un alt factor important pe care trebuie să îl ia vânzătorii în calcul, atunci când vor să încheie o tranzacţie, este timpul. În general, o proprietate se poate vinde într-un interval de 2-6 luni, iar în unele cazuri, poate dura chiar şi mai mult.
Specialiştii în imobiliare spun că este nevoie de răbdare, pentru că o vânzare rapidă se obţine doar printr-o reducere drastică de preţ.\"Trebuie ţinut cont că o proprietate se poate vinde într-un interval de 2 - 6 luni sau mai mult. Dacă se doreşte vânzarea rapidă, aceasta se poate face prin reducerea drastică a preţului\", a subliniat Mihai Stan.
Setarea unui preţ corect este foarte important, pentru că de acest fapt depinde durata perioadei de vânzare, este de părere Daniel Crainic, marketing manager, imobiliare.ro.
\"Setarea unui preţ corect este crucială şi de acest fapt depinde durata perioadei de vânzare, care presupune mult stres. Un preţ corect poate fi stabilit dacă etapa de informare este corect efectuată, pe piaţă existând destul de multe resurse în acest sens\", ne-a spus reprezentantul imobiliare.ro.
Preţul trebuie calculat în funcţie de ofertele din piaţă
Preţul este determinat de doi factori importanţi: amplasarea şi aspectul. Locul de amplasare include şi vecinătăţile, care pot creşte preţul. Aspectul include şi spaţiile indivize, astfel că un aspect urât al intrării în bloc sau al casei scării devalorizează locuinţa.
Totodată, proprietarii nu trebuie să îşi facă preţul de vânzare în funcţie de cât vor să obţină, ci ţinând cont de celelalte oferte de pe piaţă.
\"Proprietarul nu trebuie să îşi facă preţul de vânzare după câţi bani vrea să obţină, ci după câţi bani poate să obţină. Mulţi stabilesc preţul pentru că vor să îşi cumpere altceva şi să rămână apoi cu o anumită sumă. Este o formulă greşită. Preţul se face în comparaţie cu celelalte oferte din piaţă, nu cu dorinţele noastre\", a mai precizat managerul TopEstate.ro.
Informaţiile eronate pot îndepărta foarte uşor clienţii
Proprietarul trebuie să realizeze o analiză a ofertelor similare existente pe piaţă la acel moment, pentru a putea stabili un preţ corect, sunt de părere reprezentanţii MagazinulDeCase.ro, care atrag atenţia că informaţiile eronate pot îndepărta foarte uşor un potenţial client.
\"Vânzătorul trebuie să realizeze o analiză a ofertelor similare existente pe piaţă la acel moment, pentru a putea stabili un preţ corect. În plus, trebuie să ofere informaţii complete şi reale în cadrul anunţului de vânzare. În acest moment, un cumpărător se informează, analizează mai multe oferte înainte de a lua decizia de achiziţie. În plus, informaţii eronate în cadrul anunţului pot îndepărta un potenţial client\", a declarat, pentru Curierul Naţional, Alexandra Spirescu, marketing manager, MagazinulDeCase.ro.
În caz contrar, jucătorii din piaţă avertizează că vânzătorul riscă să piardă orice potenţial client, precum şi sprijinul agenţiilor imobiliare, care ar putea să îl catalogheze ca având pretenţii nerealiste.
\"Există o piaţă imobiliară, pe care sunt oferte de vânzare la o anumită medie şi un număr de cumpărători cu anumite pretenţii. Trebuie să ne adaptăm la acestea\", sfătuieşte reprezentantul TopEstate.ro.
Este recomandabil ca proprietarul să stabilească un preţ unic
În ceea ce priveşte preţul, este recomandabil ca proprietarul să stabilească un preţ unic, astfel încât să nu creeze nicio confuzie pentru potenţialii clienţi.
\"În publicitate apar de multe ori aceleaşi proprietăţi la preţuri diferite. Aceasta se întâmplă deoarece proprietarii stabilesc preţuri \"diferite pentru cine întreabă\". Greşit. Preţul trebuie să fie unul singur, aşa încât să nu se creeze confuzie în ceea ce priveşte preţul acelei proprietăţi şi să nu se creadă în mod ireal că s-a tot negociat acea proprietate, astfel încât se poate negocia încă\", a mai spus Mihai Stan.
Acesta a adăugat că, în mod evident, preţul trebuie să includă şi comisionul agentului imobiliar, dacă e vândută de un agent, cât şi impozitul şi celelalte taxe aferente vânzării.
\"Este neprofesional şi poate deturna clientul o discuţie de genul: \"am pus acest preţ, dar pentru că trebuie să mai plătim şi agentul şi impozitul pe proprietate, trebuie să mai adăugăm 2.000 de euro\"\", a mai spus Stan.
Pe lângă factorii care ţin direct de proprietar, mai există o serie de criterii care nu depind în mod direct de vânzător, dar sunt foarte importante in evaluarea unei proprietăţi imobiliare. Potrivit reprezentantului imobiliare.ro, acestea sunt: \"amplasamentul proprietăţii (arteră sau nu, proximitate faţă de parc, şcoala, mijloacele de transport etc.), dar şi prestigiul zonei (calitatea vecinilor, profilul locuitorilor din zona respectivă etc.)\".
Devalorizarea a afectat în egală măsură segmentul vechi şi pe cel nou
Referitor la evoluţia preţurilor din anul 2008 încoace, jucătorii din piaţă spun că devalorizarea preţului apartamentelor a afectat în egală măsură atât segmentul rezidenţial vechi, cât şi pe cel nou.
\"Devalorizarea a atins ambele categorii. Totuşi acum imobilele noi au ajuns aproape la acelaşi nivel (ca medie a preţului de vânzare) cu cele vechi: aici merită specificat că, totuşi, multe imobile vechi care au preţuri ridicate le au din cauza zonei în care sunt amplasate, care contează substanţial în evaluarea preţului, pe când majoritatea ansamblurilor noi s-au dezvoltat în zone mai slabe sau nou create\", a spus Mihai Stan.
Preţul apartamentelor vechi s-a înjumătăţit în unele cazuri
Faţă de începutul anului 2008, apartamentele noi din Bucureşti sunt în prezent cu aproximativ 40% mai ieftine, în schimb preţul celor vechi a scăzut cu peste 50%, a precizat Daniel Crainic. \"Cu alte cuvinte, preţul apartamentelor vechi se situează în prezent la mai puţin de jumătate faţă de preţul solicitat înainte de criză. Tendinţa este resimţită în toate oraşele mari din ţară\", a încheiat reprezentantul imobiliare.ro.
Preţul apartamentelor a ajuns la cel mai scăzut nivel de la începutul crizei
Preţurile apartamentelor au ajuns la cel mai scăzut nivel atins de la începutul crizei, în luna februarie, potrivit unui studiu realizat de imobiliare.ro. Valoarea medie a Indicelui naţional imobiliare.ro pentru a doua lună a anului, 986 euro/mp util, este cu 13 euro/mp util mai mică decât cea din luna ianuarie, se arată în studiul citat.
Cu excepţia Timişoarei, indicele calculat la nivelul principalelor oraşe din ţară a înregistrat valori în scădere pe linie. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.034 euro/mp, la nivel naţional, preţurile apartamentelor sunt, în prezent, cu 4,6% mai mici. \"Vremea de afară a îngheţat la propriu nu doar entuziasmul proprietarilor de apartamente vechi, manifestat în cursul lunii ianuarie, dar şi interesul cumpărătorilor, reducând numărul vizitelor considerabil. Cea mai mare scădere de preţ s-a înregistrat în Bucureşti, unde apartamentele s-au ieftinit în medie cu 2% în doar 30 de zile. La nivel naţional, asistăm la atingerea unui nou prag minim al ultimilor ani\", a explicat Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.
Articolul original poate fi vazut la: http://curierulnational.ro/Specializat/2012-03-29/Cum+se+poate+vinde+o+casa+acum%3FPresa scris de Roxana Dimache
Postat în 05.04.2012 21:40:13. Vezi pagina lui Roxana Dimache din Bucuresti
vizualizat de 27011 ori; citit de 4098 ori; categoria: TopEstate în Presa
- Anunturi imobiliare
- Lumea imobiliara
- TopEstate in Presa
- TopEstate in Presa: Cum se poate vinde o casă acum?
Lumea imobiliara
TopEstate în Presa
vezi cele mai citite articole despre TopEstate în Presa anunta-ma cand se adauga noi articole despre TopEstate în presa