Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

TopEstate în Presa


vezi cele mai citite articole despre TopEstate în Presa anunta-ma cand se adauga noi articole despre TopEstate în presa
  • Curierul Naţional - Piaţa terenurilor îşi continuă prăbuşirea

    Curierul Naţional - Piaţa terenurilor îşi continuă prăbuşirea - TopEstate în Presa

     


    Deşi valorile acestora au început să se stabilizeze, proprietarii tot vor apela la ajustări
    TopEstate.ro: Piaţa îşi va reveni în maximum un an, dar nu la preţurile din 2008


    Din 1990 şi până anul trecut, pe piaţa terenurilor am văzut o evoluţie a preţurilor chiar anormală, deoarece valorile acestora atinseseră niveluri exorbitante, dar perioada de criză a ajustat semnificativ aceste cote. Scăderi importante ale preţurilor de până la 40%, reduceri de 25-35% între preţul iniţial şi cel tranzacţionat, cereri din ce în ce mai mari pentru terenuri în jurul Bucureştiului, dar la preţuri la care proprietarul nu prea doreşte să vândă, cam aşa se conturează piaţa terenurilor din România în acest moment.


    "Piaţa imobiliară a fost complet blocată în perioada noiembrie 2008- martie 2009, perioadă în care au avut loc scăderi puternice de preţuri, de până la 40%, însă din luna mai resimţim o stabilizare a preţurilor la terenuri. Preţurile nu au mai fluctuat notabil încă din luna aprilie, drept pentru care în prezent putem considera că se conturează praguri minime pe regiuni. Totuşi, punctual, oameni forţaţi să vândă cu orice chip vor scădea în continuare preţurile şi vor rămâne deschişi în acceptarea mai multor variante de plată\", a declarat pentru Curierul Naţional Mihai Stan, directorul general de la portalul imobiliar TopEstate.ro. El a mai explicat că \"în momentul de faţă a început să existe o cerere din ce în ce mai mare pentru terenuri în jurul Bucureştiului, dar la preţuri la care proprietarul nu prea doreşte să vândă".


    Se vor căuta terenuri cu suprafeţe sub 1.000 mp


    În ceea ce priveşte evoluţia pieţei în perioada următoare, Mihai Stan consideră că "piaţa îşi va reveni în maximum un an, dar nu la preţurile din 2008. În următoarea perioadă vor fi căutate cu precădere terenurile cu suprafeţe sub 1.000 mp cu toate utilităţile trase". El a mai precizat că "doi factori vor mişca piaţa: restabilirea încrederii la nivelul investitorilor cu bani lichizi şi mişcarea celor cu iniţiative de tranzacţionare prin credite accesibile".


    "Pe de altă parte, România a fost lovită de criză în doi ani electorali, acesta este marele nostru ghinion, să sperăm totuşi că nu se va ajunge la curbe de sacrificiu", a mai explicat oficialul TopEstate.ro.


    În viziunea reprezentantului TopEstate.ro, criza va reaşeza piaţa pe baze mai solide, iar acesta ar fi cam singurul avantaj. Întrebat când se va termina criza, Mihai Stan a subliniat că este imposibil de spus cu exactitate, probabil spre sfârşitul lui 2010.


    Evoluţia pieţei terenurilor a fost una anormală


    Preţurile în România după \'90 şi până acum nu au făcut decât să crească. Numai în ultimii 3 ani preţurile au crescut nereal de mult, uneori şi de la o săptămână la alta, preţurile pe mp în rezidenţial-ultracentral, la terenuri, erau undeva la 5.000 - 8.000 euro/mp, iar în jurul Capitalei aceeaşi situaţie de la 3 -4 euro/mp, la 20-35 euro/mp în zona de est, în zona de vest a Bucureştiului terenurile ajunseseră şi la 200 euro/mp. Au fost proprietari care au cerut şi 10.000 euro/mp în Bucureşti. Nici pe departe nu era o situaţie normală.


    Nu achiziţionaţi un teren fără un motiv solid!


    „Sunt zvonuri în piaţă că unele oferte de terenuri vin la pachet cu diverse cadouri, de la aparatura electronică şi electrocasnică, mergând până la maşină. Însă, deoarece aceste pachete rămân la stadiul de mesaj de marketing, nu cred că trebuie luate în seamă, cu alte cuvinte decizia de achiziţie a unui teren în această perioadă nu trebuie să se bazeze pe aceste cadouri. Decizia de cumpărare trebuie să aibă la bază convingerea că este o perioadă cu preţuri foarte scăzute la terenuri, iar dacă acestea sunt amplasate în zone bine dezvoltate sau cu perspectivă de dezvoltare, iată oportunitatea”. (Mihai Stan, directorul general al portalului imobiliar TopEstate.ro)


    Băncile finanţează terenuri în condiţii stricte


    „Tranzacţionarea de terenuri se situează încă la un nivel foarte scăzut, iar în absenţa unor indicatori validaţi de preţ volatilitatea şi emoţiile încă sunt mari pe acest segment. Nefiind tranzacţii, nu putem spune că preţurile au scăzut, ca în cazul locuinţelor, ci că încă nu este preţ pe piaţă pentru terenuri. Din acest motiv, băncile sunt foarte conservatoare în finanţarea terenurilor, într-un context în care este dificil, dacă nu imposibil să calibrezi riscul fără valori parametrizate ale garanţiei.

     

    Sunt totuşi bănci care finanţează achiziţia de terenuri, însă în anumite condiţii: terenul să fie în intravilan, amplasat în oraş sau într-o zonă cu perspective de dezvoltare, banca finanţând maximum 50% din valoarea evaluată, cu un avans minim acceptat de 50%, asigurat numai din surse proprii. Dobânzile creditelor pentru achiziţia de teren au urmărit evoluţia costurilor creditelor pentru achiziţia de locuinţe, nivelul mediu fiind de 12% pentru creditele în euro şi 15,5% pentru creditele în lei”. (Raluca Dobre, analist financiar Kiwi Finance)

     

    (Ediţie din arhivă Curierul Naţional) Anul 14, nr. 5449. Joi, 25 Iunie 2009

     

    Presa scris de Biroul De Presa - PR representative, TopEstate.ro

    Postat în 11.07.2009 18:48:18. Vezi pagina lui Biroul De Presa din Bucuresti

    vizualizat de 6144 ori; citit de 1455 ori; categoria: TopEstate în Presa
     
  • Comenteaza primul