Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Sfaturi


vezi cele mai citite sfaturi anunta-ma cand se adauga Sfaturi financiare noi
 • REFINANTARI SI IPOTECI - Ce garantii ipotecare accepta banca

  REFINANTARI SI IPOTECI - Ce garantii ipotecare accepta banca - Sfaturi

  Ce garantii ipotecare accepta banca

  Este foarte important ca persoanele interesate de cautarea unui imobil sa se orienteze corect, atat din punctul de vedere al structurii, cat si al documentatiei legale, astfel incat in cazul in care este nevoie, bunul imobiliar sa poata fi folosit drept garantie pentru finantare.

  Indiferent de conditiile macroeconomice, de variatia preturilor caselor si de usurinta cu care se obtin credite, disponibilitatea pentru achizitia de locuinte continua sa fie ridicata in tara noastra. Este adevarat ca romanii sunt mult mai selectivi acum si pe linga zona si pret, criterii precum serviciile de management si notorietatea dezvoltatorului sunt eliminatorii; in plus, sunt mult mai atenti la detalii cand trebuie sa aleaga intre imobile noi si vechi.

  Acesta este un comportament normal de consum, cu beneficii pe termen lung, dar si imediate atunci cand achizitia urmeaza sa se faca prin credit bancar.
  In functie de evolutia pietei imobiliare si a pietei asigurarilor, bancile modifica conditiile de acceptare a garantiilor pentru credite. In linii mari, acestea accepta atat apartamente si case din caramida, cat si case cu structura din lemn si fundatie solida sau case aflate la rosu, inregistrate in Cartea Funciara. Apoi, in functie de destinatie sau de politica fiecarei banci in parte, pot fi acceptate drept garantii case de vacanta, teren intravilan sau extravilan agricol cu Certificat de Urbanism.

   

  Ce nu accepta drept garantie bancile

  In ceea ce priveste caracteristicile imobilelor, marea majoritate a bancilor sunt reticente in acceptarea garantiei apartamentelor cu suprafete utile mai mici de 20 mp si case cu suprafete construite mai mici de 50 mp, fara bucatarie si baie proprie.

  Din punctul de vedere al materialelor de constructie folosite, bancile nu accepta ipoteci pe imobilele construite din paianta sau chirpici deoarece nici asiguratorii nu vor incheia polite.

  In privinta aspectelor legale, juristii agreati de banci se asigura ca proprietatea sa nu fie subiectul unor litigii si sa nu faca obiectul unui contract de donatie cu sarcini sau in contractul de donatie sa nu fie mentionat daca donatorul are sau nu copii.

  Nu sunt acceptate imobilele (teren si constructie) pentru care nu exista acte de proprietate pentru constructie sau dobandite pe baza unui certificat de mostenitor emis in baza unui testament. Pentru cei care iau in ingrijire batrani urmand sa obtina imobilul, acestia trebuie sa cunoasca faptul ca in cazul in care vor dori sa-l vinda, cumparatorul care urmareste sa plateasca prin credit ipotecar, nu va putea pune ipoteca pe acest imobil, deoarece bancile resping casele dobandite printr-un contract de intretinere sau pe baza unui contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere.

  Daca in urma raportului de evaluare reiese ca imobilul se incadreaza in clasa cu risc seismic grad 1, atunci cumparatorul trebuie sa se reorienteze si sa puna ipoteca pe alt imobil sau, mai simplu, sa caute alta casa.

  Rezultatul evaluarii hotaraste suma maxima care poate fi imprumutata


  Evaluarea imobilelor aduse in garantie se face de obicei de catre evaluatorii agreati de banci. Daca totusi clientul prezinta un raport de evaluare emis de un alt evaluator, raportul va fi verificat suplimentar si de un evaluator agreat. In urma evaluarii, banca finanteaza intre 10 si 85% din valoarea rezultata, in functie de scoringul aplicantului.

  Din aceasta perspectiva, cumparatorul trebuie sa fie atent la felul in care se stabileste valoarea de evaluare la institutia de la care doreste sa obtina creditul pentru ca in cazul in care este dispus sa plateasca mai mult pentru un imobil decat pretul pietei (din motive subiective, cum ar fi apropiere fata de locul de munca), va trebui sa acopere diferenta printr-un avans mai mare. Sa luam un exemplu: pret imobil stabilit - 75.000 euro, valoare de evaluare 60.000 euro. Banca va finanta 75% din valoarea de evaluare, respectiv 45.000 euro, cumparatorul urmand a acoperi 30.000 euro din fonduri proprii. Daca valoarea de evaluare coincidea cu pretul, avansul cumparatorului ar fi fost de numai 18.750 euro.

  In cazul apartamentelor care au suferit modificari fara autorizatie de construire, schimbindu-se descrierea apartamentului din titlul de proprietate, singura conditie de indeplinit la evaluare este ca raportul sa specifice faptul ca modificarile nu au afectat structura cladirii. Pentru case, situatia va fi tratata de la caz la caz, iar daca se constata ca structura apartamentului sau a casei este afectata, imobilul nu va fi acceptat ca garantie. In cazul in care exista constructii, extinderi executate fara autorizatie de constructie, acestea vor primi valoarea de evaluare zero.

  Un tratament aparte se aplica imobilelor dobandite pe Legea 112, celor construite pe terenuri in concesiune si monumentelor istorice.

  In cazul imobilelor dobandite in baza Legii 112 se va prezenta o documentatie speciala: extras de carte funciara informativ si adeverinta de la primarie care sa mentioneze ca imobilul nu este revendicat. Aplicantul trebuie sa cunoasca faptul ca dosarul de credit cu un astfel de imobil in garantie va fi analizat si de Departamentul Evaluari Risc al bancii, ceea ce presupune o perioada de raspuns mai mare din partea institutiei finantatoare.

  Sfat scris de Biroul De Presa - PR representative, TopEstate.ro

  Postat în 19.08.2010 21:13:08. Vezi pagina lui Biroul De Presa din Bucuresti

  vizualizat de 2006 ori; citit de 6399 ori; categoria: Sfaturi financiare
   
 • Comenteaza primul