Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Sfaturi


vezi cele mai citite sfaturi anunta-ma cand se adauga Sfaturi imobiliare noi
  • Ghid TopEstate.ro: la ce sa fii atent cand cumperi o proprietate imobiliara

    Ghid TopEstate.ro: la ce sa fii atent cand cumperi o proprietate imobiliara - Sfaturi

    Fie ca te-ai hotarat sa te muti in propria locuinta, sau ca vrei sa cumperi proprietati in scop investitional, decizia de achizitie trebuie sa fie rationala, cunoscand in detaliu realitatile pietei imobiliare si ofertele pe segmentul de interes. Cum faci diferenta dintre o oferta buna si una aparent buna, te invata specialistii www.TopEstate.ro

     

    Cum iti dai seama care este pretul corect al imobilului?

     

    Specialistii in finante personale considera ca pretul casei pe care ar trebui sa si-o permita un posibil cumparator nu trebuie sa depaseasca 7 venituri anuale nete pe familie, pe o perioada medie de 12 ani. Aceiasi specialisti spun ca in cazul in care locuinta este achizitionata prin credit bancar, valoarea ratei lunare nu ar trebui sa depaseasca o treime din venitul net lunar al familiei. Sa luam un exemplu. Daca venitul net lunar al familiei tale este de 6.750 de lei, atunci rata lunara nu poate depasi 2.250 de lei, corespunzatoare unui credit de 60.000 de euro pe o perioada de 30 de ani, cu un cost total mediu de 9,2%. Daca venitul familiei tale este de 3.500 de lei, atunci rata lunara maxima ce poate fi platita este de 1.170 de lei pentru un credit de 27.000 de euro, pe o perioada de 30 de ani.

     

    In plus este important sa prospectezi piata imobiliara pe zona in care vrei sa cumperi, sa determini pretul minim si cel maxim al zonei, apoi sa compari cu pretul locuintei care te intereseaza. De exemplu, potrivit www.TopEstate.ro, daca vrei sa cumperi un apartament cu doua camere, semidecomandat, in orasul Constanta, zona Tomis 2,  te costa minim 44.000 de euro, maxim 50.000 de euro. Asadar, daca vanzatorul iti cere 47.000 de euro, aceasta este o oferta buna, raportandu-ne la preturile din piata, insa poti incerca sa mai negociezi o scadere cu cel putin 5% a pretului propus de vanzator.

     

    Ca sa poti compara ofertele TopEstate.ro, in detaliile fiecarui anunt postat vei gasi tabul Evaluare, care compara oferta selectata cu celelalte oferte din acea zona. Tot aici poti vedea pretul minim si maxim al zonei, precum si cate alte oferte comparabile exista.

     

    Alte criterii de alegere a casei dorite …

     

    Potrivit unor studii efectuate de www.TopEstate.ro, rezulta ca detalii importante in alegerea imobilului dorit tin de locatie, vechimea cladirii, pozitia fata de sud, etajul, suprafata utila, compartimentarea, tipul materialelor folosite la constructie si la finisaje, utilitatile. Nu uita sa te interesezi care sunt cheltuielile medii cu administrare a apartamentului si a spatiului comun si nu neglija relatia cu posibilii viitori vecini.

     

    In detaliile ofertei vei gasi tabul Clasament, care iti arata impresiile altor clienti despre zona in care este situata proprietatea care te intereseaza. Poti contribui si tu in mod activ la aceasta descriere.

     

    In ceea ce priveste locatia, cu cat imobilul este amplasat mai bine, cu atat pretentiile financiare ale vanzatorului sunt mai mari. Familiile care au copii sau cuplurile care intentioneaza sa aiba copii intr-un viitor apropiat, vor cauta imobile aflate in apropierea scolilor si a gradinitelor, parcurilor, magazinelor mari si a mijloacelor de transport in comun. Pentru alti cumparatori este foarte importanta linistea, spatial vast si sa beneficieze de locuri de parcare in apropierea locuintei.

     

    Care sunt actele necesare incheierii tranzactiei imobiliare

     

    Dupa ce ai gasit casa mult visata si ai ajuns la un acord cu vanzatorul privind pretul final si modalitatea de plata, nu mai ramane decat incheiat contractul de vanzare cumparare si sa faci transferul dreptului de proprietate.

     

    Daca actele de proprietate ale imobilului au fost transcrise la Judecatorie, atunci vanzatorul trebuie sa iti puna a dispozitie:

    1.            Actele de proprietate ale imobilului

    2.            Certificat fiscal eliberat de Primarie - Directia Taxe si Impozite

    3.            Certificat de sarcini eliberat de Judecatorie

    4.            Documentatia cadastrala

    Daca actele de proprietate ale imobilului nu au fost transcrise la Judecatorie, atunci vanzatorul trebuie sa aduca la biroul notarial unde este perfectata tranzactia imobiliara:

    1.            Actele de proprietate

    2.            Certificat fiscal eliberat de Primarie - Directia Taxe si Impozite

    3.            Extras de carte funciara eliberat de Judecatorie in baza actelor de proprietate care au fost intabulate in Cartea Funciara a imobilului.

     

    Cum te asiguri de buna-credinta a proprietarului

     

    Inainte de a semna actul de vanzare-cumparare, fa ultimul pas important in achizitia casei mult visate. Verifica buna-credinta a proprietarului. Cum poti face lucrul acesta? Intereseaza-te la judecatoria orasului sau la cea de sector daca cel cu care ai negociat vanzarea-cumpararea are dreptul sa vanda locuinta in cauza. In Cartea funciara este trecut proprietarul, iar birourile funciare de pe langa judecatorii elibereaza certificate care atesta daca exista sau nu ipoteci sau alte sarcini pe locuinta. Apoi, verifica la administratia financiara daca are sau nu impozite pentru casa neplatite.

     

    Solicita vanzatorului sa iti demonstreze cu chitante ca nu are datorii la furnizorii de utilitati (apa, gaze, curent electric, telefon, cablu TV, etc.). Si ca sa iti iei o marja de siguranta, stipuleaza in contract o clauza care specifica data exacta cand te poti muta, in ce consta bunul pe care il cumperi, (finisaje, echipamente, instalatii sanitare, garaj, loc de parcare, abonamente, etc.) pentru a fi sigur ca vei primi ce ai cumparat.

     

    Cum poti face rapid toate acestea

     

    Pe TopEstate.ro exista o sectiune legislativa bine documentata. Pentru interpretarea anumitor termeni juridici, financiari, imobiliari sau economici, gasesti un Dictionar de termeni complet.

     

    Daca nu ai timp sa consulti legile, atunci apeleaza la sectiunea Lumea Imobiliara, unde poti cauta si contacta un specialist in domeniul imobiliar in care vrei un raspuns: poate un agent imobiliar, sau un jurist, un avocat sau un notar.

    Sfat scris de Mihai Stan - Administrator portal

    Postat în 16.12.2010 11:14:48. Vezi pagina lui Mihai Stan din Constanta

    vizualizat de 3824 ori; citit de 5489 ori; categoria: Sfaturi imobiliare
     
  • Comenteaza primul