Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Sfaturi


vezi cele mai citite sfaturi anunta-ma cand se adauga Sfaturi imobiliare noi
  • Cum sa atragi chiriasi de buna calitate

    Cum sa atragi chiriasi de buna calitate - Sfaturi

    Daca ai proprietati de inchiriat stii ca cel mai mare stres il ai atunci cand nu ai chiriasi, nu cand ai.

     

    Aceasta pentru ca inchirierea fiind o sursa importanta de venituri pentru tine, pentru unii chiar unica sursa, lipsa chiriasilor iti ravaseste bugetul. Trebuie sa platesti asigurari, intretinere, caldura, taxe, impozite (daca nu este unica proprietate vor fi majorate), plati catre banca in cazul creditelor si alte cheltuieli, dar de unde daca nu incasezi nimic?...
    Pe de alta parte daca ai putina experienta cu inchirierile ai constatat ca si daca ai chiriasi se intampla ca banii sa nu vina. Aceasta pentru ca nu doar simplul fapt ca ai „umplut” proprietatea conteaza, ci conteaza calitatea chiriasilor pe care ii ai.
    Cu chiriasi buni afacerea ta este pe roate. Dar cum faci sa ii gasesti?


    Mai jos gasesti cateva sfaturi care actioneaza ca un magnet pentru chiriasii pe care vei vrea sa ii atragi catre locuinta ta.

     


    1. Cerinte rezonabile pentru persoane rezonabile


    Pretentiile nerezonabile pot alunga chiriasii buni. Toti am cunoscut sau am auzit macar despre proprietari care iti spun ca nu ai voie sa fumezi in casa sau ca nu ti se permite cu animale, insa atunci cand ti se spune ca nu ai voie sa faci galagie sau petreceri, ca nu ai voie sa iti aduci prietena cu tine sau ca el, proprietarul, poate veni oricand sa te verifice fara sa se anunte in prealabil, deja simti ca este momentul sa te retragi, indiferent de cat de frumoasa este acea proprietate.
    Oricum, unii chiriasi pot distruge mai mult decat un catel, asa ca poti sari regula „fara animale”, sau "fara fumat in casa" uneori, daca simti ca chiriasul merita. Eventualele stricaciuni pot fi acoperite printr-o garantie oprita de la bun inceput.


    Dar sunt si reguli care alunga chiriasii rai, pe care trebuie sa le pui in aplicare fara intarziere. Astfel solicitarea unui depozit de securitate in bani, informatii bancare personale, dovezi ca respectivul este angajat si castiga salariu sau, in anumite cazuri, un cazier fiscal sau juridic. Aceste lucruri vor respinge un chirias rau si, desi veti parea extrem de tipicar si ciudat, va veti rezolva problema eliminand acea persoana. Chiriasilor rai nu le place sa fie controlati, verificati sau pur si simplu nu va pot oferi acest informatii pentru ca nu au loc de munca sau au cazierul patat, sau nu isi folosesc contul bancar.


    2. Calitatea atrage calitate


    O proprietate pretentioasa va atrage in mod natural chiriasi de mai mare calitate.
    O proprietate urata, neintretinuta sau una in care nu s-a facut curatenie este acceptata de chiriasi de calitate redusa. O astfel de proprietate va genera probleme in viitor, in principal din cauza faptului ca acesti chiriasi au un risc mare de neplata.
    Pe de alta parte chiriasii buni apreciaza curatenia si sunt atrasi de locuintele curate, luminoase, cu vecinatati bune si fara alte probleme. Ei pastreaza spatiul in aceleasi conditii, se ocupa de remedierea problemelor aparute, astfel ca toate costurile ulterioare ale dumneavoastra legate de intretinere vor fi mult diminuate.


    Un chirias rau ignora problemele aparute, nu da atentie remedierii unor pete datorate unor infiltrari de apa la baie, bucatarie sau acoperis, astfel ca tavanul sau parchetul se poate umfla, zidurile se pot pata, costurile si timpul de remediere devenind mult mai mari.
    Scenariile cele mai rele sunt acelea in care chiriasul nu mai achita nimic, sau vandalizeaza proprietatea, in situatia in care l-ati notificat pentru evacuare.


    3. „Cei de-un neam stau laolalta”


    Daca proprietatea ta este situata intr-un cartier select, sau intr-un bloc de apartamente cu locatari de elita, ii poti folosi pe acestia pentru a gasi chiriasi la fel de buni. Fara eforturi suplimentare vei vedea ca „pasarile de acelasi soi stau laolalta”. Un lucru bun ar fi sa ii intrebi chiar pe acestia daca nu cunosc pe cineva care ar fi interesat sa locuiasca in acea locatie: tot ce se poate ca unii dintre ei sa aiba prieteni sau colegi cu care ar vrea sa fie aproape, astfel incat vor fi primii care le vor face recomandari acestora asupra disponibilitatii acelei proprietati. Acest fel de oameni isi doresc sa locuiasca intr-un cartier linistit, asa ca vor face recomandari altora care sunt de asemenea chiriasi buni.


    4. Preturi rezonabile pentru clientii stabili


    Supraevaluarea pretului locuintei de inchiriat poate transforma un chirias bun intr-unul rau, daca ramane in urma cu plata chiriei lunare. Pentru ca daca nu a putut sa plateasca luna aceasta o chirie nu va putea luna viitoare doua, nu-i asa?
    Ideal ar fi ca inainte de a cumpara o locuinta cu scopul de a o inchiria sa faci o cercetare asupra nivelului chiriei potentiale din acea zona pe acel tip de proprietate pentru a-ti calcula rentabilitatea investitiei. Pretul stabilit al chiriei ar trebui sa se incadreze in media zonei, dar sa-ti permita sa acoperi ratele pentru acea proprietate, intretinerea ei si un profit rezonabil.


    Rezonabil este cuvantul cheie: cauta sa stabilizezi chiriasii pe termen lung oferindu-le anumite scazaminte dupa o anumita perioada, care pot fi, ca exemplu:
    - Scaderea chiriei cu 5% dupa primul an in care nu au fost probleme, chiar putand sa continui in acest fel si in anii urmatori. Personal pot sa iti spun ca aplic acest sistem cu chiriasii mei si functioneaza de minune.
    - Implicarea ta si a bugetului tau intr-un anumit procent in cheltuielile de renovare anuala sau de imbunatatire a acelei proprietati. Eu imi intreb chiriasii dupa primul an daca ar avea nevoie de ceva in plus: daca solicitarea lor este foarte costisitoare (schimbarea gresiei in toata casa) putem contribui in mod egal, dar daca este minora (montarea unor alte jaluzele si obturatoare de lumina in camere) o voi face din banii mei, pentru satisfactia lui.

     

     

    Evident ca acestea sunt doar o infima (dar poate cea mai importanta) parte din metodele pe care le poti aplica in calitate de proprietar pentru chiriasii tai.

    Daca ai si alte sfaturi de captare si fidelizare a clientilor buni, te rog sa mi le spui.

     

    Succes!

    Sfat scris de Mihai Stan - Administrator portal

    Postat în 21.03.2012 16:41:09. Vezi pagina lui Mihai Stan din Constanta

    vizualizat de 12362 ori; citit de 3395 ori; categoria: Sfaturi imobiliare
     
  • Comenteaza primul