Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Sfaturi


vezi cele mai citite sfaturi anunta-ma cand se adauga Sfaturi imobiliare noi
 • Cum îţi pregăteşti locuinţa pentru vânzare

  Cum îţi pregăteşti locuinţa pentru vânzare - Sfaturi

  Zeci de mii de locuinţe sunt vândute anual, iar câtă vreme fiecare tranzacţie este diferită una faţă de cealaltă, vânzătorul vrea întotdeauna acelaşi lucru: cel mai bun preţ. Numai că, de-a lungul timpului, preţul de care vorbim a luat în calcul tot mai multe variabile din piaţa imobiliară: cererea mai mică decât oferta, variaţiile din perioada de criză a ultimilor ani, dar şi dinamica dezvoltării zonelor în care se află locuinţa oferită la vânzare. Nu în ultimul rand, un cuvânt greu de spus îl are şi agentul imobiliar, cel care, pentru a-şi atinge ţinta, doreşte întotdeauna să ofere clientului cea mai bună alegere pentru ca, în final, toată lumea să fie mulţumită. Totuşi, fără a înclina balanţa într-o parte sau alta, considerăm că în această relaţie dintre vânzător şi cumpărător, intermediată de agent, greul cade pe eforturile celui care îşi scoate locuinţa la vânzare. Sau, dacă vreţi, în prezent este mult mai dificil să vinzi, în comparaţie cu acum cinci, sau zece ani în urmă.

   

  Eşti pregătit să vinzi?

   

  Practic, momentul propriu-zis al vânzării locuinţei începe cu mai multe luni înainte. Cel mai bine este ca vânzătorul să îşi evalueze imobilul cu „ochi“ de cumpărător: unde este nevoie de reparaţii, dacă este cazul unei renovări, ce obiecte din casă „înghit“ spaţiul. Când este mai bine să vinziPână la urmă, trebuie găsit răspunsul la următoarea întrebare: dacă ai fi cumpărător, ce te aştepţi să vezi la o locuinţă pe care ai de gând să dai o mulţime de bani? Astfel, se stabilesc principalele obiective: o locuinţă care să arate bine, cu spaţiu cât mai mare de mişcare şi care să atragă cât mai multe persoane interesate. Automat, mai apare o întrebare. După ce partea cu reparaţiile, îmbunătăţirile şi cosmetizarea este bifată, a sosit momentul să iei în calcul motivul pentru care doreşti să vinzi: Poate o mutare în acord cu nevoile familiei, sau, de ce nu, o moştenire, ori, cine ştie, mutarea în alt oraş. Întrebarea nu este de neglijat dintr-un motiv foarte simplu: motivul pentru care doreşti să vinzi va avea impact în momentul discuţiilor şi negocierilor cu potenţialii clienţi, aşadar va fi un element decisiv în formarea preţului.

   

  Când este mai bine să vinzi?

   

  Am încercat în ediţia trecută a periodicului nostru să dăm un răspuns cât mai cuprinzător şi am vorbit de sezoanele favorabile vânzărilor, sau închirierilor. Am vorbit, tot atunci, de creşterea vânzărilor în perioade ca martie-mai, sau decembrie, sau de cereri mai mare de închiriere în sezonul estival, sau începând cu luna septembrie. La modul general, oricine v-ar vorbi despre acest subiect, cu mai mult sau mai puţin nivel de expertiză, este limpede că, în orice moment, piaţa stă în balanţa dintre cerere şi ofertă, iar toată lumea caută pe cei cu banii. Până la urmă, preţurile (şi vânzările) nu depind de anotimp, ci, mai degrabă de structura cererii şi a ofertei într-o anumită zonă. Drept pentru care, până la urmă, proprietarii sunt sfătuiţi să vândă cel mai bine în momentul în care locuinţa este pregătită pentru vânzare. Nici mai devreme, nici mai târziu.

   

  Cum poţi îmbunătăţi valoarea locuinţei scoase la vânzare?

   

  Este destul de greu de făcut, precum este uşor de spus. Cum poţi îmbunătăţi valoarea locuinţei scoase la vânzareCumpărătorul va căuta întotdeauna cea mai bună locuinţă, la cel mai mic preţ. Totuşi, să vorbim de puterea exemplului: dacă în zona în care doreşti să vinzi, cele mai multe locuinţe au două, sau trei camere, o singură baie şi o suprafaţă 50 de metri pătraţi, cu siguranţă un apartament cu patru camere, două băi şi 60 de metri pătraţi se vinde mai greu. Acelaşi impediment apare şi în momentul în care finisajele sau îmbunătăţirile depăşesc cu mult media preferinţelor, pentru că, în acest caz, investiţia nu va fi amortizată. Tocmai de aceea este de preferat o anvelopare exterioară, în dauna unor finisaje de lux, sau o instalaţie de aer condiţionat, în locul unor uşi interioare scumpe. Mai pe scurt, îmbunătăţirile care pot ridica preţul unei locuinţe trebuie să ajute la vânzare, să nu depăşească standardele zonei şi să nu necesite cheltuieili prea mari. Îmbunătăţirile trebuie să reflecte preferinţele pieţei şi doar atât. Cumpărătorul se va uita cu alţi ochi, dacă locuinţa este îngrijită, dacă nu are vicii de natură funcţională şi dacă are „ceva“ în plus faţă de ceea ce a văzut deja. Şi ar mai fi un aspect: v-aţi gândit că întotdeauna o locuinţă cu fotografie în anunţul de vânzare va atrage mai mult interes decât alta care nu are nici un suport de imagine în sprijinul descrierii ofertei?

   

   

  [articol apărut în Ziarul de Imobiliare, ediţia de Constanţa, 15.martie.2013]

  Sfat scris de Decebal Mureşan

  Postat în 13.03.2013 17:37:55. Vezi pagina lui Decebal Mureşan din Constanta

  vizualizat de 6069 ori; citit de 1959 ori; categoria: Sfaturi imobiliare
   
 • Comenteaza primul