Cum îşi asigură proprietarii paza [...]">
Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Sfaturi


vezi cele mai citite sfaturi anunta-ma cand se adauga Sfaturi imobiliare noi
 • Fără griji în concediu

  Fără griji în concediu - Sfaturi

  Cum îşi asigură proprietarii paza casei

   

  Plecarea în concediu este aşteptată cu nerăbdare, de fiecare dintre noi. Este însă şi momentul aşteptat, poate, cu la fel de multă nerăbdare, de cei certaţi cu legea. Tocmai de aceea, perioada sezonului cald (iunie-septembrie) este cea în care se înregistrează cele mai multe furturi din locuinţe.

  Numai în 2012, Poliţia Română a înregistrat, la nivel naţional, aproximativ 50.000 de astfel de fapte. Pare greu de crezut, dar cel puţin în 20-30% dintre cazurile deja înregistrate, furturile nu ar fi avut loc, dacă proprietarii şi-ar fi luat câteva măsuri elementare de protecţie. Ca să nu ne numărăm printre cei păgubiţi, avem la îndemână câteva mijloace, care ne ajută să ne punem la adăpost agoniseala.

   

  Furturile din locuinţe cresc de la un an la altul

   

  Multe dintre victime o păţesc în sezonul cald. Este perioada în care mulţi constănţeni pleacă în concediu, cu tot cu familie, dar este şi perioada în care, pentru a scăpa de arşiţă, mulţi dintre noi uităm de siguranţă şi lăsăm cât mai multe ferestre deschise. Acestea ar fi doar două explicaţii. Rezultatele: din totalul infracţiunilor înregistrate de poliţiştii constănţeni pe întreg anul trecut, 90% aduc atingere patrimoniului. Datele IPJ Constanţa arată o creştere uşoară a furturilor din locuinţe şi din societăţi comerciale (42 de fapte), comparativ cu 2011, precum şi recuperarea parţială din cifra totală de 100.000 de lei a unor bunuri şi bijuterii. Paguba este însă mult mai mare. Şi poate fi limitată, în primul rand, chiar de proprietarii ce îşi iau unele măsuri simple, cum ar fi apelarea la serviciile unui vecin care să golească din când în când cutia poştală, sau programarea funcţionării unor consumatori electrici care să dea senzaţia că proprietarii sunt acasă. Aşa că, vom face cunoştinţă cu principalii noştri aliaţi în acest „război“: lumina electrică, zgomotul şi afişarea activităţilor casnice obişnuite.

   

  În primul rand, asiguraţi uşa şi nu vă afişaţi bunurile de valoare

   

  Cel mai simplu ar fi să ieşiţi în stradă şi să aruncaţi o privire pe ferestrele propriei locuinţe: sunt vizibile obiecte electronice sofisticate, sau obiecte de preţ? În acest caz, nimic mai simplu: mutaţi altfel obiectele respective în casă, în aşa fel încât să nu tenteze privirile indiscrete de pe trotuar. Asiguraţi-vă, apoi, că uşa de la intrare este una trainică şi încuietorile sunt solide. Sigur, uşile cu inserţii metalice sunt mult mai bune şi nu pot fi forţate fără zgomot. Inclusiv ferestrele trebuie asigurate, astfel încât să împiedice forţarea din exterior. Inclusiv sistemele moderne de tâmplărie PVC pot fi dublate cu dispozitive metalice de siguranţă. În faţa unor piedici atât de solide, eventualul hoţ nu îşi va permite să facă zgomot şi va renunţa.

   

  În al doilea rand, folosiţi aparatură electrică programabilă

   

  Un sistem de iluminare care funcţionează noaptea, fie că este interior, sau exterior, va crea senzaţia că proprietarii sunt acasă. Acelaşi efect se obţine şi prin programarea televizorului, sau a sistemului audio. Dacă acum câţiva ani aşa ceva părea imposibil, tehnica actuală ne este de folos. Până la urmă, un radio programat să funcţioneze câteva ore pe zi nu ne va încărca prea mult factura electrică, la fel cum un sistem de iluminare cu becuri economice, sau pe senzori va descuraja orice curios care „încearcă“ marea cu degetul.

   

  Trei la mână, lăsaţi senzaţia că sunteţi acasă

   

  Niciodată nu lăsaţi indicii că sunteţi plecat pentru mult timp. Draperiile sau jaluzelele trase reprezintă un semn bun pentru cei certaţi cu legea. Mergând mai departe, şi cutia poştală plină poate da indicii că nu are cine să ridice corespondenţa, iar un vecin de nădejde rugat dinainte, poate goli cutia. Sigur, mai există mărunţişuri care vă pot arăta că este posibil să aveţi parte de vizitatori nedoriţi: vă puteţi trezi, de exemplu, cu câte un fragment de băţ de chibrit pe preşul uşii, sau pe capacul soneriei, suficient de vizibil cât să deranjeze privirea, la intrarea în casă. Ţineţi cont şi de astfel de avertismente. În plus, niciodată nu lăsaţi robotul telefonului fix să vă trădeze: mesaje de genul: „Suntem plecaţi, revenim după 20 ale lunii“ nu au ce căuta în mesageria vocală. Hoţii sunt foarte atenţi la ceea ce le spun semnele activităţii la fiecare locuinţă vizată: prin urmare, pot fi descurajaţi chiar şi de câteva rufe lăsate pe sârmă, în balcon.

  Evident, cel mai bun „paznic“ poate fi un sistem modern de alarmă, aspect de care pot ţine cont şi firmele de asigurare când vă stabilesc pragul poliţei, pe lângă sistemele de siguranţă ale uşilor şi ferestrelor.

  Nu în ultimul rand, luaţi legatura şi cu o rudă, sau persoană apropiată, care să viziteze frecvent locuinţa nelocuită, să deschidă ferestrele şi să arate astfel că în acea casă locuieşte cineva.

   

   

  [articol apărut în Ziarul de Imobiliare, ediţia de Constanţa, 15.martie.2013]

  Sfat scris de Decebal Mureşan

  Postat în 18.04.2013 13:20:55. Vezi pagina lui Decebal Mureşan din Constanta

  vizualizat de 2638 ori; citit de 777 ori; categoria: Sfaturi imobiliare
   
 • Comenteaza primul