-
Relansarea construcţiilor de locuinţe noi – factor de scădere a inflaţiei
În analiza Băncii Naţionale a României referitoare la inflaţia din luna februarie, în ceea ce priveşte populaţia, acumulările de capital fix au fost în continuare de mică amplitudine. Concluzia este sugerată de întârzierea relansării construcţiilor de locuinţe noi (indicii în acest sens sunt oferite de restrângerea volumului lucrărilor rezidenţiale, dar şi de menţinerea pe trend descendent a suprafeţei aferente autorizaţiilor de construire eliberate pe acest segment – evoluţie înregistrată din trimestrul IV 2011).
Practic, principala destinaţie a investiţiilor rezidenţiale a fost reprezentată de locuinţele deja construite, a căror achiziţie a fost susţinută în principal de resurse atrase (stocul real al creditelor imobiliare a marcat un nou avans, de 12 la sută). Aceste tranzacţii influenţează însă în măsură relativ scăzută poziţia „formarea brută de capital fix”, fluxul înregistrat corespunzând doar cheltuielilor pentru serviciile asociate transferului de proprietate.
Cu alte cuvinte, acest sector nu a putut contribui semnificativ la temperarea inflaţiei, prognozată deasupra intervalului de variaţie de ±1 punct procentual din jurul ţintei centrale (stabilită la 2,5% începând din 2013) până în trimestrul II 2013, urmată de plasarea acesteia la finele următoarelor două trimestre la nivelul limitei superioare (3,5%) şi, ulterior, reînscrierea şi consolidarea în interiorul intervalului până la orizontul proiecţiei.
Descărcaţi aici fişierul: 5 moduri de a lucra cu clienţii proveniţi din internet
Sfârşitul primului trimestru al anului aduce o revigorare a activităţii în construcţii
Odată cu ieşirea din iarnă, traiectoria descrescătoare aferentă activităţii din construcţii se va întrerupe, conform buletinului de conjunctură publicat recent de Banca Naţională a României (BNR). Sondajul Băncii Centrale arată că în acest domeniu, portofoliul total al comenzilor îşi va menţine traiectoria moderat ascendentă, cu o perspectivă favorabilă atât în privinţa producţiei, cât şi în cea a volumului comenzilor.
Cererea insuficientă continuă să exercite însă un efect nefavorabil asupra activităţii, acest factor fiind invocat de circa 53% din numărul operatorilor din construcţii, chestionaţi de specialiştii BNR. Blocajul financiar afectează în continuare activitatea companiilor din construcţii (în proporţie de 31%), iar influenţe negative de amplitudine relativ scăzută vor exercita ratele înalte ale dobânzilor bancare şi evoluţia cursului de schimb al monedei naţionale.
Luna martie vine cu veşti mai bune, cel puţin pentru sectorul construcţiilor. Dacă, pe ansamblu, companiile industriale vor opera noi reduceri de personal, evoluţie sugerată de menţinerea soldului conjunctural în plaja valorilor negative atât pe serie brută, cât şi ajustată (-24%, respectiv -22%), în schimb, traiectoria descrescătoare a numărului de salariaţi în construcţii se va inversa, evoluţie relevată de ambele serii ale soldurilor conjuncturale (+22%, respectiv +6%).
Potrivit BNR, soldul conjunctural exprimă tendinţa indicatorului şi se calculează ca diferenţă între ponderea opiniilor favorabile şi cea a opiniilor nefavorabile. În absenţa unei menţiuni explicite, analiza are la bază seriile de solduri conjuncturale neajustate. Sondajul de conjunctură este realizat cu sprijinul sucursalelor Băncii Naţionale a României şi se bazează pe un eşantion naţional reprezentativ la nivel judeţean (atât ca pondere, cât şi ca structură pe ramuri).
[InfoȘtiri apărute în Ziarul de Imobiliare, ediţia de Constanţa, 15.martie.2013]
Sfat scris de Decebal Mureşan
Postat în 18.04.2013 19:12:07. Vezi pagina lui Decebal Mureşan din Constanta
vizualizat de 7678 ori; citit de 1699 ori; categoria: Sfaturi financiare
- Anunturi imobiliare
- Lumea imobiliara
- Sfaturi financiare
- Sfaturi financiare: Relansarea construcţiilor de locuinţe noi – factor de scădere a inflaţiei
Lumea imobiliara
Sfaturi
vezi cele mai citite sfaturi anunta-ma cand se adauga Sfaturi financiare noi