Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Sfaturi


vezi cele mai citite sfaturi anunta-ma cand se adauga Sfaturi imobiliare noi
  • Cum poţi fi un cumpărător „profesionist“

    Cum poţi fi un cumpărător „profesionist“ - Sfaturi

    Ne aflăm în plină perioadă favorabilă vânzărilor de locuinţe, fenomen specific acestei perioade a anului. Este momentul în care ofertanţii vizitează tot mai multe locuinţe, iar negocierile prelungite pot duce la ratarea unei achiziţii imobiliare. Sunt avantajaţi astfel vânzătorii. Totuşi, în mulţimea de oferte şi asaltul potenţialilor cumpărători, nu trebuie irosite ocaziile favorabile unei achiziţii: cine se pregăteşte din timp şi îşi pregăteşte mişcările cu atenţie, poate lua startul mai devreme şi poate câştiga în faţa altor cumpărători.

     

    Caută preţul corect şi nu forţa limita

     

    Preţul corect este cel pe care îl poţi urmări cu multe luni înainte de a porni la cumpărarea locuinţei dorite. În cazul în care cea mai mare parte a sumei investite provine dintr-un credit imobiliar/ipotecar, o „precalificare“ la bancă încă din „extrasezon“ te va ajuta să treci peste alte etape intermediare, astfel încât discuţia cu proprietarul şi verificarea actelor să devină singurele probleme. Cât despre preţul de achiziţie, piaţa arată că niciodată nu trebuie să te uiţi la o locuinţă de 50.000 de euro, dacă nu îţi permiţi decât una de 40.000. Piaţa arată și că, în această perioadă, numărul mai mare de potenţiali cumpărători poate determina vânzătorii să încerce să obţină un preţ mai bun. Trecând de cealaltă parte, nici cumpărătorii nu trebuie să stea prea mult pe gânduri, pentru că timpul nu lucrează pentru ei: este foarte posibil ca o proprietate să se vândă la 95% din preţul iniţial, dar o „afacere“ încheiată la 85% din suma „de strigare“ este puţin probabilă.

     

    Acordă un avans mai mare la precontract

     

    Sumele mari fac întotdeauna diferenţa şi adaugă un plus de seriozitate de partea cumpărătorului. Avansul mai mare poate ajuta, la un moment dat şi la perfectarea unor detalii ce pot greva la un moment dat desfăşurarea unei tranzacţii. Mai mult, în faţa unui alt competitor, potenţialul cumpărător poate înclina balanţa în favoarea lui, prin arătarea banilor. Experienţa a dovedit, de-a lungul timpului, că un cumpărător care oferă un avans de 20% din valoarea imobilului, poate negocia cu success o eventuală reducere a preţului de vânzare, sau îşi poate prelungi perioada de precontract, în situaţia în care este înscris într-un program de creditare prelungit de bancă, la un moment dat, din diferite motive.

     

    Caută o locuinţă, după ce ai vorbit cu banca şi elimină neprevăzutul

     

    Precalificarea în programul de creditare este un aspect de care orice potenţial cumpărător trebuie să profite. Documentul fixează o limită a împrumutului, ceea ce te poate ajuta să canalizezi căutările exact în limita preţului pe care îl poţi oferi. Documentele băncii sunt mai mult decât folositoare, pentru că ele pot însoţi acordarea unui avans şi reprezintă un motiv în plus, pentru ca deţinătorul proprietăţii să se înarmeze cu răbdarea necesară, până la momentul în care banca finanţatoare virează întreaga sumă în contul cumpărătorului. Chiar dacă nu sunt foarte multe tranzacţii imobiliare finanţate prin credit imobiliar/ipotecar, există posibilitatea ca o proprietate să fie vizată de mai mulţi astfel de cumpărători, aşa că un cumpărător atent la detalii financiare ar trebui să profite de orice document bancar, ce se poate transforma într-un avantaj. Pe de altă parte, la vizionarea locuinţei, cumpărătorul care nu doreşte să aibă parte de complicaţii caută să elimine orice element ce poate aduce neprevăzutul: verificarea documentelor care atestă proprietatea, certificatele şi extrasele care arată că proprietatea nu este grevată de nicio datorie, dar şi căutarea eventualelor vicii legate de utilităţi, de structura de rezistenţă şi de izolaţii.

     

    Micile concesii sunt percepute ca favoruri

     

    Cumpărarea, ca şi achiziţia unei locuinţe necesită multă flexibilitate, indiferent de partenerul de negociere. În orice moment, în discuţie poate interveni şi agentul imobiliar, în aşa fel încât tranzacţia să poată avea loc şi să nu se blocheze din cauza unor detalii minore. Astfel, de multe ori, un cumpărător are numai de câştigat, în situaţia în care acceptă o eventuală prelungire a termenului la care se va elibera locuinţa, după semnarea contractului şi după trecerea termenului de 30 de zile. În fond, nimeni nu trebuie să trăiască impresia că vânzătorul şi cumpărătorul stau faţă în faţă, ca pe front, într-un război în care nu se iau prizonieri. Din dorinţa de a se bucura cât mai repede de bunul achiziţionat, cumpărătorul reacţionează dur, de parcă tranzacţia ar fi mai mult o evacuare, decât un contract de vânzare-cumpărare. Un plus de flexibilitate sau numai simpla menţiune a acestei intenţii obligă partenerul de negociere să facă la rândul său o concesie, iar uneori concesia de care vorbim se poate transforma într-o uşoară reducere a preţului de strigare.

    Sfat scris de Decebal Mureşan

    Postat în 30.05.2013 09:51:20. Vezi pagina lui Decebal Mureşan din Constanta

    vizualizat de 8935 ori; citit de 1643 ori; categoria: Sfaturi imobiliare
     
  • Comenteaza primul