-
Pregăteşte-ţi locuinţa în cazul unui seism
Dincolo de zvonurile alarmiste, legate de iminenţa unui cutremur cu atât mai devastator, cu cât este anunţat cu entuziasm bolnav de prezentatorii TV la o oră de vârf, este limpede că mişcările pământului pot lovi, la un moment dat. Impactul poate fi mai mare, sau mai mic, iar memoria colectivă reţine cu fidelitate toate aceste evenimente petrecute pe durata unei generaţii. Vrem, nu vrem, în astfel de cazuri, locuinţa nu mai spaţiul care ne protejează şi ne asigură confortul zilnic. Pagubele sunt trecute pe plan secund, pentru că, mai întâi de toate, fiecare dintre noi se gândeşte la siguranţa personală. Câteva măsuri de precauţie ne pot pune însă la adăpost. Atât pe noi, cât şi bunurile din incinta locuinţei, pentru că, întotdeauna, seismele se declanşează fără nici un avertisment.
La primele semne ale unui cutremur, lucrurile care devin periculoase în cazul unei răsturnări, sunt piesele înalte de mobilier. Ele ne pot răni, în cădere, prin urmare vor fi mai puţin periculoase, dacă sunt ancorate în pereţi. În acest fel vor fi puse la adăpost şi obiectele păstrate în aceste elemente de mobilier. În al doilea rând, proprietarii unui imobil trebuie să ţină cont de urmările dezastruoase provocate de instalaţiile eleoctrice, conductele de apă şi instalaţiile de gaze. Utilităţile scăpate de sub control, într-o infrastructură veche şi nesigură pot provoca cele mai mari daune şi sunt factori de pericol mai mari chiar decât cutremurul în sine. Din acest motiv, robineţii suplimentari de izolare şi lucrările preventive de consolidare şi siguranţă ne pot feri de multe alte urmări nedorite. Dezastrul unui cutremur devine catastrofal, abia când este urmat de incendiu. O altă sursă de pericole, pe care o putem elimina prin măsuri preventive, o constituie prezenţa fisurile din plafoane, grinzi sau alte elemente din structura de rezistenţă a unei clădiri. Studiile din ţări mult mai expuse mişcărilor telurice au arătat că fisurile din pereţii sau tavanele imobilelor au fost exact locurile din care s-au prăbuşit bucăţi de zidărie, suficient de mari încât să rănească orice om aflat în apropiere. Pe de altă parte, chiar şi cioburile sărite din ferestre sunt extrem de periculoase, în cazul unui seism suficient de puternic, încât să spulbere geamurile. Şi această sursă de pericole poate fi îndepărtată, prin montarea unor folii transparente protective pe surafeţele de sticlă. Spre deosebire de parbrizele auto, fabricate să nu rănească pasagerii unei maşini, în caz de şoc, geamurile ferestrelor tuturor locuinţelor nu au sticlă securizată, astfel încât folia protectivă joacă rolul unei „plase“ de protecţie, chiar şi în situaţiile în care o fereastră se poate trânti şi din cauza curentului de aer.
La sfârşit, dar nu în cele din urmă, un minimum de educaţie, sau - dacă vreţi - câteva măsuri de precauţie generale pot chiar să ne salveze vieţile, dacă sunt urmate întocmai şi cu mult calm. Astfel, oamenii sunt sfătuiţi să evite fuga pe scări în cazul unui cutremur, să nu utilizeze liftul, să se îndepărteze de corpurile înalte şi grele de mobilier, să se pună la adăpost sub grinzile de rezistenţă sau să se adăpostească sub primul birou masiv aflat în încăpere, până când unda seismică se opreşte.
Sfat scris de Decebal Mureşan
Postat în 05.07.2013 20:19:46. Vezi pagina lui Decebal Mureşan din Constanta
vizualizat de 8435 ori; citit de 1103 ori; categoria: Sfaturi imobiliare
- Anunturi imobiliare
- Lumea imobiliara
- Sfaturi imobiliare
- Sfaturi imobiliare: Pregăteşte-ţi locuinţa în cazul unui seism
Lumea imobiliara
Sfaturi
vezi cele mai citite sfaturi anunta-ma cand se adauga Sfaturi imobiliare noi