Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Sfaturi


vezi cele mai citite sfaturi anunta-ma cand se adauga Sfaturi imobiliare noi
 • Cât mai aproape de „preţul pieţei“ - Evaluarea corectă a locuinţei scoase la vânzare

  Cât mai aproape de „preţul pieţei“ - Evaluarea corectă a locuinţei scoase la vânzare - Sfaturi

  Există tentaţia ca, la vânzarea unei locuinţe, proprietarul să ceară o sumă cât mai mare, care să reflecte valoarea sentimentală, nivelul investiţiilor făcute de-a lungul timpului şi, cel puţin preţul de achiziţie din urmă cu trei, cinci, sau zece ani.

  Din nefericire, strategia nu este una corectă, drept pentru care locuinţa va sta la vânzare mult timp, pentru că preţul nu va reflecta valoarea de piaţă. Pentru a stabili un preţ „corect“, vânzătorul are nevoie mai întâi de mai multe date şi informaţii şi trebuie să devină un evaluator critic al propriei locuinţe.

   

  Fără implicare emoţională

   

  În primul rând, un vânzător trebuie să caute răspuns la următoarea întrebare: cât de mult este dispus un cumpărător să plătească pe o proprietate pe care nu o cunoaşte?

  Cumpărătorii nu sunt interesaţi de preţul cu care a fost achiziţionată locuinţa iniţial, nu sunt interesaţi nici de numeroasele momente frumoase prin care au trecut proprietarii, între pereţii casei şi nici nu le pasă de câţi bani are nevoie vânzătorul pentru a se muta şi pentru a face o nouă achiziţie. Nici finisajele nu sunt evaluate la valoarea clamată de proprietar. Ele pur şi simplu trebuie să placă, la prima vedere şi să fie de actualitate.

   

  Părerea unor experţi contează

   

  Doi agenţi imobiliari, sau trei care vizionează locuinţa, anterior vânzării, vă pot face sugestii legate de preţ, dacă nu direct, măcar sub forma unor informaţii de tip comparativ: cum s-au vândut recent imobile similare, la ce preţ sunt alte apartamente din zonă şi la ce sume s-au gândit alţi proprietari de locuinţe similare, care au fost vizionate, dar nu s-au vândut.

  Este important să luaţi în calcul şi faptul că, în fond, agenţii imobiliari vor fi interesaţi să vă inducă o sumă subevaluată, pentru a mulţumi un alt client, sau, dimpotrivă, un preţ mai mare, care va scădea „brusc“ peste câteva săptămâni. Tocmai de acea se impune consultarea mai multor persoane avizate.

   

  Propria cercetare de piaţă şi specificul zonei

   

  Este imposibil să nu obţineţi informaţii utile de la prieteni, sau cunoscuţi. Aceştia au putut afla detaliile unor tranzacţii la care au participat alte cunoştinţe, de-ale lor; chiar şi sumele vehiculate în presă, sau pe portalurile web, de specialitate, vă vor face o imagine mult mai clară, fie că este vorba de sume cerute, exprimate pe suprafaţa utilă, sau pe metrul pătrat. În altă ordine de idei, vânzătorii trebuie să ţină cont şi de tendinţa manifestată în zona în care se află locuinţa scoasă la vânzare: preţurile pot să crească, ori, dintr-un motiv sau altul, pot scădea.

  De asemenea, pentru un vânzător este important să ţină cont şi de condiţiile economice generale, care pot influenţa lentoarea unei tranzacţii, dar şi de perioada în care îşi scoate locuinţa la vânzare. De-a lungul unui an, oferta de imobile este mai mică sau mai mare, ceea ce conduce la oscilaţii de preţ.

   

   

  [Articol apărut în Ziarul de Imobiliare, ediţia de Constanţa, septembrie 2013]

  Sfat scris de Decebal Mureşan

  Postat în 16.09.2013 15:58:41. Vezi pagina lui Decebal Mureşan din Constanta

  vizualizat de 22663 ori; citit de 2035 ori; categoria: Sfaturi imobiliare
   
 • Comenteaza primul