Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Sfaturi


vezi cele mai citite sfaturi anunta-ma cand se adauga Sfaturi juridice noi
  • Băncile îşi vor recupera mai repede creanţele

    Băncile îşi vor recupera mai repede creanţele - Sfaturi

    Proiect de lege de accelerare a executărilor silite

     

    Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un proiect de lege referitor la modificarea Codului de procedură civilă, în ceea ce priveşte accelerarea executărilor silite. Principalul câştig este al băncilor, care îşi vor recupera mai repede datoriile.

    Totodată, legiuitorul îşi motivează demersul, constatând că s-a constatat o creștere a volumului de activitate a instanțelor de executare, datorită numărului relativ mare de cereri de încuviințare a executării silite formulate în conformitate cu prevederile Codului de procedură civilă.

    Proiectul de lege se află postat pe site-ul Ministerului Justiţiei. În principal, actul normativ propus pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă are în vedere ca executările silite să fie aprobate doar de executorul judecătoresc, fără a mai fi nevoie de o decizie judecatorească.

    Controlul judecătoresc asupra încheierii prin care executorul judecătoresc încuviinţează executarea silită  se exercită, în procedura propusă, pe calea contestaţiei la executare.

     

    Prevederi noi

     

    În cazul în care executorul respinge cererea de încuviinţare, încheierea poate fi contestată numai de creditor, se arată în expunerea de motive.

    Astfel, în urma unei cereri de executare silită, formulate de creditor, în termen de maximum 7 zile de la înregistrarea cererii, executorul se pronunţă asupra încuviinţării ei printr-o încheiere, dată fără citarea părţilor, după cum apare în noul proiect de lege, în completarea articolului 665 al Legii 134/2010. În acelaşi articol, la alineatul 2, se arată că încheierea va cuprinde, în afara menţiunilor prevăzute la art. 656 alin. (1), arătarea titlului executoriu pe baza căruia se va face executarea, suma, cu toate accesoriile pentru care s-a încuviinţat urmărirea, când s-a încuviinţat urmărirea silită a bunurilor debitorului, modalitatea concretă de executare silită, atunci când s-a solicitat expres aceasta, onorariul care se cuvine executorului şi modalitatea de plată a acestuia, alte cheltuieli de executare care trebuie avansate de creditor, cu menţiunea că suma datorată de debitor cu titlu de cheltuieli de executare se va determina ulterior, precum şi autorizarea creditorului să treacă la executarea silită a obligaţiei cuprinse în titlul executoriu.

    În plus, încuviinţarea executării silite permite creditorului să ceară executorului judecătoresc care a încuviinţat executarea să recurgă, simultan ori succesiv, la toate modalităţile de executare prevăzute de lege în vederea realizării drepturilor sale, inclusiv a cheltuielilor de executare. Încuviinţarea executării silite produce efecte pe întreg teritoriul ţării.

    De asemenea, încuviinţarea executării silite se extinde şi asupra titlurilor executorii care se vor emite de executorul judecătoresc în cadrul procedurii de executare silită încuviinţate.

    Pe de altă parte, executorul judecătoresc poate respinge, prin încheiere motivată, cererea de încuviinţare a executării silite numai dacă: cererea de executare silită este de competenţa altui organ de executare;  hotărârea sau, după caz, înscrisul nu constituie, potrivit legii, titlu executoriu;  înscrisul, altul decât o hotărâre judecătorească, nu întruneşte toate condiţiile de formă cerute de lege; creanţa nu este certă, lichidă şi exigibilă; debitorul se bucură de imunitate de executare; titlul executoriu cuprinde dispoziţii potrivnice care nu se pot aduce la îndeplinire prin executare silită;  există alte impedimente prevăzute de lege.

     

    Executări fără somaţie

     

    La cererea creditorului, dacă se justifică o nevoie urgentă sau există pericol ca debitorul să se sustragă de la urmărire, să ascundă, să distrugă ori să deterioreze bunurile ce trebuie predate, executorul judecătoresc va putea să dispună, prin încheierea de încuviințare a executării silite, ca executarea silită să se facă de îndată şi fără somaţie.

    Măsura sechestrului asigurător se aduce la îndeplinire de către executorul judecătoresc, potrivit regulilor prezentului cod cu privire la executarea silită, care se aplică în mod corespunzător, fără a mai cere vreo autorizare, ci numai să dispună înregistrarea cererii și deschiderea dosarului de sechestru.

    Potrivit reprezentanţilor Ministerului Justiţiei, propunerile, sugestiile şi opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Justiţiei.

     

    Sfat scris de Decebal Mureşan

    Postat în 04.02.2014 10:28:20. Vezi pagina lui Decebal Mureşan din Constanta

    vizualizat de 29069 ori; citit de 1728 ori; categoria: Sfaturi juridice
     
  • Comenteaza primul