-
Patru paşi greşiţi, pentru care cumpărătorul unui imobil plăteşte
Când vine vorba de inspecţia unui imobil, chiar şi când totul pare în regulă, tot mai pot apărea probleme.
Cu multă pricepere, cu negocieri lungi, dar şi cu puţin noroc, veţi putea cumpăra casa care face toţi banii. Este nevoie să jucaţi un rol activ în acest proces.
Puteţi afirma cu certitudine că aţi făcut o achiziţie imobiliară bună, chiar dacă nu sunteţi inginer constructor, instalator sanitar, expert în acoperişuri sau evaluator structural. Cum? Cel mai simplu este să beneficiaţi de consultanţa unui profesionist. Acest lucru este valabil şi pentru imobilele nou construite, şi pentru cele care au o oarecare valoare istorică, dar şi pentru cele mai multe de pe piaţă, care au un standard de vârstă de cel mult 30 de ani.
Chiar şi aşa însă, când toate opiniile tehnice vin din partea unor experţi, tot este bine să ştiţi să evitaţi unele greşeli, evitând astfel să scoateţi mai târziu bani din buzunar, mai mulţi sau mai puţini.
Ce înseamnă să nu asculţi mai multe opinii…
Înainte de perfectarea actelor unei achiziţii, agentul imobiliar ţi-ar putea sugera să iei legătura cu un expert, iar acesta ar putea fi un profesionist în adevăratul sens al cuvântului.
Dar, cum tu eşti cel care va cumpăra locuinţa, asigură-te că faci alegerea cea mai potrivită.
Cere ajutorul şi părerea vecinilor, prietenilor, astfel încât, cu cât sunt mai multe sfaturi, cu atât este mai bine. Expertul contactat, fie că este constructor, inginer de rezistenţă sau orice altă calificare din domeniile conexe, ar trebui să aibă, la rândul său, un domeniu de expertiză cât mai larg şi o mulţime de recomandări. În plus, pentru că cei mai mulţi dintre aceşti experţi au la bază domeniile tehnice, asigură-te că veţi putea comunica cât mai bine.
Dacă nu îţi poate explica în termeni simpli ce este un coeficient convenţional al terenului de130kpa, înseamnă că stilul de comunicare nu va fi unul confortabil, ceea ce va crea probleme pe parcurs.
… sau să treci cu indulgenţă peste aspectele tehnice
De regulă, cumpărătorii sunt puşi la curent cu eventualele probleme imediat după ce expertul a făcut o verificare amănunţită, însă este bine ca beneficiarii verificărilor să se afle la faţa locului în momentul controlului.
De fapt, experţii chiar se aşteaptă ca activitatea să se desfăşoare în prezenţa cumpărătorului. În caz contrar, pot apărea probleme. Este posibil ca anumite aspecte să fie „sărite“, sau să fie tratate superficial, ca să nu mai vorbim de capriciile unei vremi nefavorabile. Cine are chef să verifice trotuarele din jurul unei case, într-o zi cu ploaie? Poate doar cel ce plăteşte, dar în absenţa lui…
În astfel de condiţii, raportul tehnic va fi unul deficitar, ceea ce va fi o sursă potenţială de probleme. Inspecţia nu trebuie lăsată la voia întâmplării, iar asta nu doar pentru că vânzătorul ar avea interesul să scape de un imobil cu deficienţe. Uneori, nimeni nu are timp pentru un control amănunţit. Dacă tavanele sau acoperişul sunt în regulă, poate că pereţii sau fundaţia peste care s-a trecut cu vederea chiar prezintă indicii pentru un defect structural.
Nu este suficient, de exemplu, doar să vezi pereţii exteriori fără crăpături; investigaţia trebuie dusă până la capăt, astfel încât să existe premisa unei investiţii imobiliare ce nu va necesita pe termen scurt şi mediu investiţii de amploare.
Nu fi intimidat şi pune întrebări
În cazul în care sunteţi doar un simplu cumpărător, probabil că nu ştiţi prea multe despre reţeaua „vitală“ a unei case: curent, apă, gaze, eventual ventilaţie. Sunt o mulţime de detalii tehnice care vă pot scăpa: traseul cablurilor sau al conductelor, diametre, configuraţii, vechime,componente. Asta însă nu vă împiedică să puneţi întrebări expertului. Nu vă lăsaţi „copleşit“ de seriozitate şi puneţi cât mai multe întrebări: în ce an au fost făcute lucrările, dacă există îmbunătăţiri, probleme, ce fel de materiale s-au folosit.Nimic nu trebuie să rămână la voia întrebării şi nimeni nu este atotcunoscător pentru a nu se interesa în ce urmează să bage banii.
De fapt, cea mai proastă întrebare este cea care rămâne nerostită! Şi, mai ales, nu uitaţi: chiar dacă vânzătorul nu are luminile şi prizele în funcţiune, sau robineţii deschişi, consideraţi că aveţi obligaţia să le verificaţi. Aprindeţi luminile, deschideţi robineţii din băi şi bucătărie pentru a pute vedea cum funcţionează instalaţiile: luminile trebuie să nu pulseze, debitul apei trebuie să fie suficient, iar scurgerile trebuie să evacueze surplusul.
Nu de alta, dar s-a stabilit matematic că problemele de orice natură cu apa şi curentul apar întotdeauna când te afli la baie, cu şampon în ochi!
Nu uita să verifici calitatea apei şi fereşte-te de mucegai
În situaţia în care locuinţa are o sursă proprie de alimentare cu apă (mai bine de 10% din case au aşa ceva), primul lucru la care te vei gândi, după ce ai făcut tranzacţia, este o analiză a apei.
Sursele publice de alimentare cad în sarcina autorităţilor, pe când un puţ forat în curte, chiar dacă nu este declarat, poate asigura suficientă apă grădinii. În cazul în care proprietarul ia în calcul şi apa menajeră, atunci se impune o verificare amănunţită a calităţii, pentru a afla proporţia de depuneri, metale şi alţi compuşi chimici care dăunează sănătăţii.
În mod normal, exploatarea unei astfel de surse necesită analize periodice, dar, în orice caz, pentru început, noul proprietar chiar trebuie să ştie ce fel de apă are în curte. Într-un alt registru, ia în calcul lucrări ample, în cazul în care descoperi mucegai, oriunde în imobil. Ce-i drept, există în prezent tot felul de soluţii pentru îndepărtarea lui, dar pentru eliminarea sa definitivă este nevoie de costuri suplimentare, pentru că nu este vorba doar de simpla aplicare a unei substanţe minune.
De fiecare dată trebuie căutată sursa de umezeală care generează creşterea ciupercii, ori tocmai de aceea costurile cresc, pentru că lucrările pot fi ample, necesitând curăţarea tencuielilor, izolarea structurii de rezistenţă sau chiar săparea în podea. Prin urmare, iată numai câteva motive de reflecţie, în cazul în care vrei să cumperi o locuinţă frumoasă, bine întreţinută şi sănătoasă. Sunt multe lucruri ascunse, pe care nu vei şti să le descoperi.
Prin urmare, chiar dacă vei scoate bani din buzunar, consultă un expert. Te va costa incomparabil mai puţin decât ai da în cazul în care te vei trezi, după luni de zile, în faţa unei situaţii la care nu te-ai gândit.
[articol apărut în Ziarul de imobiliare, ediția de Constanța din octombrie 2015]
Sfat scris de Mihai Stan - Administrator portal
Postat în 25.11.2015 13:09:00. Vezi pagina lui Mihai Stan din Constanta
vizualizat de 29838 ori; citit de 2544 ori; categoria: Sfaturi imobiliare
- Anunturi imobiliare
- Lumea imobiliara
- Sfaturi imobiliare
- Sfaturi imobiliare: Patru paşi greşiţi, pentru care cumpărătorul unui imobil plăteşte
Lumea imobiliara
Sfaturi
vezi cele mai citite sfaturi anunta-ma cand se adauga Sfaturi imobiliare noi