Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Sfaturi


vezi cele mai citite sfaturi anunta-ma cand se adauga Sfaturi imobiliare noi
 • FSBO vs. PRO - Vânzarea ca proprietar vs. Vânzarea printr-un profesionist imobiliar

  FSBO vs. PRO - Vânzarea ca proprietar vs. Vânzarea printr-un profesionist imobiliar - Sfaturi

  Foarte mulți din vânzătorii de proprietăți imobiliare încearcă să vândă prin propriile metode, fără să ia în considerare suportul unui agent imobiliar profesionist încă din primă fază. Nu este nimic rău în asta. Insă în 95% din cazuri, tranzacțiile se fac tot prin intermediul agenților imobiliari. Mai jos sunt câteva din metodele folosite de  FSBO (de vânzare de la proprietar) în procesul de vânzare în comparație cu metodele de acțiune ale unui profesionist imobiliar.


  1. Pregătirea casei de vânzare

  Metoda FSBO (De vânzare de la proprietar)

  - De multe ori nu există, casa este prezentată orișicum, ceea ce poate descuraja mare parte din cumpărători. Evitați gândirea aceasta: “Oricum se uită la pereți, nu la ce am eu prin casă”. Mai departe, apar întrebări fără răspuns: “La ce preț pun casa la vânzare?”, “Este prețul corect?”, “Mă păcălesc, sau nu mă păcălesc”…

  Metoda PROfesionist Imobiliar

  • Agentul imobiliar vă poate da sfaturi importante despre cum puteți maximiza prezentarea casei în piață, începând cu depersonalizarea acesteia și terminând cu pregătirea propriu zisă plus alte modalităti și tehnici speciale de expunere în piață.

   

  2. Fotografiile casei

  Metoda FSBO (De vânzare de la proprietar)

  • Nu de puține ori am văzut cu toții pe diverse site-uri poze care mai de care mai prost făcute, cu camera slabă a telefonului sau cadre care nu arată mai nimic. Calitatea de multe ori este la pământ. Gândiți-vă la ce va înțelege cumpărătorul din fotografiile făcute.

  Metoda PROfesionist Imobiliar

  • La modul general, sunt foarte puțini agenti imobiliari, acum, care lucrează pentru vânzători și să nu aibă un aparat foto profesional. Asta inseamnă că fotografiile vor fi excelente; în plus agentul imobiliar știe cum să vă sfătuiască să pregătiți casa pentru ședința foto. Doar vreți să vindeți pentru prețul cel mai mare, nu? Merită efortul...

   

  3. Expunerea casei în piață

  Metoda FSBO (De vânzare de la proprietar)

  • Anunțul pe un site, și acela gratuit, unde listează toată lumea, să știți că nu rezolvă vânzarea casei. Probabil veți fi unul din sutele, miile de anunțuri pierdute de pe internet.  Un anunț la ziar? Poate fi o șansă, însă una foarte mică, conform statisticilor. Este știut faptul că acum cumpărătorii caută proprietăți pe internet cu fotografii, amplasare pe hartă, detalii complete, etc.

  Metoda PROfesionist Imobiliar

  • În rutina zilnică a agentului imobiliar printre alte activități specifice meseriei intră și publicitatea proprietăților. Agentul imobiliar știe exact ce funcționează cel mai bine pentru promovarea eficientă a proprietăților. Între agenți funcționează foarte eficient dealtfel și sistemul de colaborare intern, unde noi agenții, listăm proprietăți noi intrate în piață. Spre exemplu, în alte țări, dacă nu ești într-un sistem de listare multiplă pentru a expune noile listinguri către toți agenții din piață, vânzătorii nu vor lucra niciodată cu agentul respectiv. Este recomandat vânzătorilor să lucreze cu un agent specializat în lucrul cu vânzătorii, deoarece serviciile aduse acestora sunt total diferite față de modul de lucru pentru cumpărători.

   

  4. Relația cu potențialii cumpărători

  Metoda FSBO (De vânzare de la proprietar)

  • Asa cum știți, în general oamenii vin și pleacă, vin să vadă proprietatea când este la vânzare, însă dvs. ca vânzător nu știți cine sunt, nu știți cine vă intră în casă. De multe ori nu știți după ce pleacă ce părere și-au făcut oamenii despre casa dvs. Nu vă mai sună nimeni înapoi să vă informeze.

  Metoda PROfesionist Imobiliar

  • Agentul imobiliar este detașat emoțional atunci când prezintă casa dvs. cumpărătorilor. Câteodată, întrebările sau afirmațiile impertinente ale unor cumpărători pot irita dispoziția vânzătorilor și poate și din acest motiv agentul imobiliar va gestiona mult mai bine astfel de situații. În plus cumpărătorii tind să discute mult mai mult aspectele tranzacției cu agentul imobiliar, poate și din motive de politețe, însă acest feedback îl află agentul, nu vânzătorul.

   

  5. Negocierea cu potențialul cumpărător

  Metoda FSBO (De vânzare de la proprietar)

  • Dacă cumpărătorul este reprezentat de un agent imobiliar, puteți fi sigur că agentul va ține cu clientul lui în negociere, nicidecum nu va urmări interesul dumneavoastră în piață. Dar, oare merită să negociați? Poate prețul dvs. este unul corect. Este știut faptul că întotdeauna cumpărătorii vor încerca să cumpere la un preț mic. Oare vrea să-mi cumpere casa sau să mi-o fure?

  Metoda PROfesionist Imobiliar

  • Unul din motivele de laudă ale unui Agent de Listing (specializat în lucrul cu vânzătorii) este raportul cât mai eficient Preț Listare/Preț Vânzare. Ce înseamnă aceasta?
  • Conform statisticilor, între Pretul de Listare și Prețul de Vânzare există o diferență de 10-12%, asta însemnând că dacă am o proprietate de 100.000 € de ex., să obțin net ca FSBO (de vânzare de la proprietar) cam 88-90.000 €. Nu este musai să se întample asa, insă în majoritatea cazurilor cam așa se întâmplă. Căutați Agentul de Listing care vă poate obține rezultate chiar și de 98/99 % sau chiar 100% din prețul cerut. Vreți să vindeți? Discutați cu mai mulți agenți imobiliari și alegeți omul potrivit pentru dvs.

   

  6. Negocierea de condiții favorabile de vânzare

  Metoda FSBO (De vânzare de la proprietar)

  • Într-o tranzacție echitabilă trebuie să existe principiul win-win, sau ambele părți să fie mulțumite în urma tranzacției. Însă luând în considerare că poate sunteți la prima tranzacție, cunoasteți termenii favorabili pentru un vânzător? Știți care sunt obligațiile fiecăruia? Sunt situații când în piață se formează așa zisele “lanțuri” când vânzătorul este condiționat de cumpărare sau cumpărătorul dvs. este condiționat de o vânzare la rândul lui. Aceste situații trebuiesc gestionate cu maximă atenție pentru a nu fi pus în situația să pierdeți sume importante de bani.

  Metoda PROfesionist Imobiliar

  • Agentul imobiliar angajat de dvs., în momentul negocierii cu potențialul cumpărător va urmări interesele dvs. în tranzacție. El știe ce vreți să realizați în urma tranzacției; poate dacă veți cumpăra altceva, ați și stabilit cumpărarea înainte de această situație. Poate termenele de eliberare sau alte situații de negociere, cu ofițeri bancari, sau executori, audit energetic sau altele, deja le are întipărite în minte și va urmări să obțină cât mai mult din negocierea cu potențialul cumpărător.

   

  7. Incheierea tranzacției.

  Metoda FSBO (De vânzare de la proprietar)

  • De foarte multe ori se întamplă ca un vânzător, în momentul vânzării, tranzacției, să nu aibă în regulă toate actele, cu toate că el știa că totul este ok. Legislația se schimbă, apar tot felul de noutăți în piața imobiliară, de care un om care nu este conectat zi de zi cu aceasta nu are de unde să le cunoască. Astfel de situații creează frustrări în plus pentru un vânzător, mai ales când are clar un cumpărător și din păcate nu poate reuși tranzacția.

  Metoda PROfesionist Imobiliar

  • Agentul imobiliar zilnic se confruntă cu fel de fel de situații și spețe imobiliare, știe cum să vă ajute să pregătiți dosarul necesar cu acte în vederea vânzării. Agentul imobiliar pe lângă alți conecși meseriei sale colaborează eficient cu notari, avocați, executori care pot identifica ușor dacă sunt probleme în acte sau pot ajuta la finalizarea tranzacției cât mai ușor și confortabil pentru dumneavoastră, în cele mai bune condiții financiare.

   

  Deci, gândiți-vă doar la câteva aspecte din multele care sunt prezente în procesul de vânzare al unei case:

  • raportul preț listare/preț vânzare,
  • timpul pe piață
  • cine se ocupă mai bine de promovare,
  • cum gestionați relațiile cu potențialii cumpărători...

  Puneți în balanță și vedeți dacă merită să vindeți singuri, sau prin intermediul unui agent imobiliar.

   

  Succes în vânzare!

   

  [articol apărut în Ziarul de imobiliare, ediția de Constanța din decembrie 2015]

  Sfat scris de Edward Patsomitis - Manager de agentie, ACROPOLA

  Postat în 04.12.2015 10:20:48. Vezi pagina lui Edward Patsomitis din Constanta

  vizualizat de 32134 ori; citit de 2780 ori; categoria: Sfaturi imobiliare
   
 • Comenteaza primul