Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Articole


vezi cele mai citite articole anunta-ma cand se adauga noi Articole ale partenerilor
  • Cauzele crizelor imobiliare si agentul entuziast

    Cauzele crizelor imobiliare si agentul entuziast - Articole

    Am decis sa scriu acest articol dupa o lunga perioada de tacere.

     

    Incep cu imobiliarele anilor 1995, de cand lucrez in bransa si pana in prezent, ca impreuna cu voi colegi mei sa putem oferi o perspectiva si analiza mai buna a pietei imobiliare prezente. Si incep cu proverbul " Dupa furtuna vine si vreme buna".

    Problema e daca suntem pregatiti pentru vremuri mai bune? Daca aceasta criza ne-a invatat care este adevaratul nostru rol profesional in relatiile cu clientii.


    Analizand perioada aniilor 1995-1998, pe parcursul celor 3 ani am avut un bum in piata imobiliara, cu cresteri de 150%: atunci factorul a fost unul inflationist si toti cei care aveau bani s-au indreptat spre achizitia de imobile.

    Ca agent "eram pe cai mari": vindeam apartamentele ca painea calda si mi-a mers din plin.


    Prin 1998 "era de val" a imobiliarelor se stingea putin cate putin facand ca preturile imobilelor sa scada vertiginos pana prin anul 2000, preturile intorcandu-se la anul de referinta 1995. Pentru prima data am asistat la prima criza imobiliara, criza pe care de fapt multi din noi nici nu ne-am dat seama ca am avut-o. Eram inca la "gradinita imobiliarelor". A fost o perioada destul de grea pentru agentul imobiliar.


    Din nou soarele isi face aparitia incepand cu anul 2000, lucrurile intra pe fagas normal, iar cresterile de pret de 3%-7% pe an erau raportate la cresterea noastra economica. Timp de 2 ani, 2000-2002, consider ca a fost cea mai sanatoasa si stabila perioada din piata imobiliara.


    Spre sfarsitul anului 2002 si-au facut aparitia mult ravnitele credite imobiliare acordate persoanelor fizice si toti care duceau lipsa unui spatiu locativ au inceput sa achizitioneze apartamente. Pentru prima data in imobiliare aveam cresteri de pret prin cererea mare. Agentul imobiliar era din nou pe "cai mari".


    Usor, usor, febra cumparaturilor de achizitii imobiliare i-a apucat pe toti romanii si asa a aparut in piata "speculatorul imobiliar". Consider, ca acesta a fost unul din factorii destabilizatori.


    Prin 2004 ma intrebam cand se va sparge acest balon speculativ. Eram reticient ca va mai dura mult. Daca va mai aduceti aminte, in acea perioada preturile apartamentelor si caselor se oprise din crestere.

    Dar piata imobiliara si-a gasit un salvator in "terenuri". Aici era o nisa cat de cat virgina si incet, incet, speculativul a facut pasii cei mai mari fara un temei de dezvoltare. Si aici fac referire la terenurile agricole parcelate ca loturi de casa in localitatiile riverare ale Marii Negre.

     

    Singurul lucru in acea perioada a fost aparitia adevaratilor dezvoltatori imobiliari, dar acestia ca toti ceilalti s-au lasat purtati de val, totul culminand cu toamna anului 2008 cand criza financiara a creat un adevarat tsunami in piata imobiliara.


    Daca nu ar fi fost criza financiara cu siguranta noi am fi avut o criza imobiliara inevitabila in 2009.

    Multi dintre noi o asteptam. Si asa a inceput regresul nostru, creat de "entuziasmul agentului imobiliar", "avaritia speculantilor" si "foamea de profit a banciilor".


    Azi avem o datorie: trebuie sa evaluam cat a fost sanatos (investitii, dezvoltare) si cat nu. Dar asta presupune unitate si integritate profesionala: trebuie sa ne spalam pacatele fata de clientii nostri, facand evaluari cat mai corecte si fiind in permanenta intr-o continua educare profesionala, ca pe viitor investitiile in imobiliare sa nu mai aiba de suferit.


    As dori sa schimbam perceptia cu care suntem tratati azi chiar daca am platit pentru "entuziasmul si tacerea noastra"; e vremea sa schimbam viitorul nostru si sa gandim pe termen lung, pentru ca anul 2012 va fi hotarator daca soarele va iesi din nou in imobiliare.

    Nicu Mihalache
     

    Articol scris de Mihalache Nicu - Agent imobiliar

    Postat în 04.02.2012 16:23:48. Vezi pagina lui Mihalache Nicu din Constanta

    vizualizat de 20375 ori; citit de 2690 ori; categoria: Articole parteneri
     
  • Comentarii (9)
  • Gabriel Sorin Leu Agent imobiliar Constanta
    Frumos articol Nicu.......foarte adevarat ceea ce ai scris...cel mai mult mi-a placut ultima parte.
    ,,As dori sa schimbam perceptia cu care suntem tratati azi chiar daca am platit pentru \"entuziasmul si tacerea noastra\"; e vremea sa schimbam viitorul nostru si sa gandim pe termen lung, pentru ca anul 2012 va fi hotarator daca soarele va iesi din nou in imobiliare.\'\'

    \'\' Yes we can ! \'\'
    Sambata, 04 Februarie 2012 ora 22:44:38

  • Clara Soponaru Agent imobiliar Constanta
    Bine spus, Nicu.
    Insa eu ma intreb ce se va intampla atunci cand treaba va incepe sa mearga bine din nou in acest domeniu si in domeniile conexe.

    Cineva spunea ca este bine ca a aparut criza, fiindca s-au mai imputinat agentii si agentiile, si ca acum au ramas sau vor ramane cei care lucreaza profesionist. Poate.

    Dar eu cred ca in momentul in care lucrurile se vor redresa, imediat vor aparea la loc o multime de agenti si agentii si din cei vechi care acum au bagat \"capul la cutie\", si din cei noi care-si doresc sa speculeze castigurile.
    Vor aparea imediat si \"investitorii speculatori\" de care spuneai, cu zambetul pe buze si dispusi sa \"cumpere\" agentul platindu-i un supracomision numai ca acesta sa ii vanda parcelarile agricole unde castiga de 5 ori cat a platit.

    De asemenea noi toti stim ca bancile au castigat nu prin faptul ca \"ne-au prostit\", pentru ca nu a fost asa. Este adevarat ca acum ne simtim pacaliti, noi, toti cei care avem credite greu de acoperit, insa bancile au speculat doar dorinta noastra nebuna de a avea totul acum: si casa si masina si plasma cu diagonala uriasa si concediu afara si cate si mai cate.
    Daca noi romanii am fi fost cumpatati si nu ne-am fi aliniat la coada cu buletinul, daca am fi stiut ce-i ala un buget personal si cum sa-i dam o crestere corecta lucrurile nu ar fi ajuns aici.

    E adevarat, si Mihai a mai spus-o de multe ori, in 2000 cand ne-am apucat noi de imobiliare eram intr-o criza economica, dar nu am simtit-o asa de tare deoarece:
    1. eram obisnuiti sa fim mai cumpatati
    2. preturile imobiliare nu erau supraevaluate
    3. bogatiile tarii noastre erau inca ale noastre, ale romanilor
    4. din punct de vedere economic exista o minima sustinere legislativa a agentilor economici din partea statului:
    - macar se deconta benzina folosita la firma,
    - primeai inapoi o parte din salariul unui somer, student sau persoana in etate daca il angajai,
    - aveai voie sa faci investitii din profitul declarat la sfarsit de an,
    - TVA era de 19%.

    Acum toate aceste aspecte s-au modificat negativ, din pacate.

    Probabil ca pana va trece criza noi \"vom schimba perceptia negativa cu care suntem tratati astazi\" dar cred ca dupa aceea nu va trece mult si o vom crea la loc, nu neaparat noi cei care suntem acum pe baricade, cat cei care vor veni \"proaspeti\" in domeniul acesta, cu dorinta de inavutire imediata.

    Clara.
    Luni, 06 Februarie 2012 ora 23:25:23

  • Edward Patsomitis Manager de agentie Constanta
    La obiect articolul, interesant. La general in piata imobiliara constanteana mai lucreaza acum doar agenti capabili, care au reusit sa supravietuiasca crizei. Ce nu inteleg eu, este faptul ca desi putini ramasi in piata, agentii imobiliari nu reusesc sa inteleaga ca numai impreuna putem avea un cuvant greu de spus. Daca ne dorim si va doriti ca meseria asta se fie respectata ca orice breasla, trebuie sa lasam orgoliile la o parte si sa reusim sa comunicam, sa cooperam eficient intre noi. Ar trebui ca la intalnirile periodice care sunt organizate de comunitatea imobiliara constanteana sa vina toti agentii, sa discutam, sa gasim solutii, sa socializam, sa reusim sa fim Colegi de Breasla, in adevaratul sens al cuvantului si nu doar formal. Succes in continuare, numai bine !
    Marti, 07 Februarie 2012 ora 12:56:25

  • Daniel Serbanica Broker imobiliar Constanta
    Imi permit si eu sa subliniez doua aspecte foarte importante dupa parerea mea:

    1- pana in 2020 piata imobiliara va scadea continuu iar pe aceasta tema o sa scriu curand un articol cu niste argumente la care nu s-au gandit multi;

    2- nu vad prea curand o perceptie prea buna despre agentii imobiliari pentru ca peste 90% dintre noi nu vrem sa ne schimbam, si ma refer aici in principal la caracter (in ultimele 3 saptamani m-am lovit de foarte multa neseriozitate din partea multor colegi de breasla)! Deci, daca noi nu suntem educati de ce sau cum am educa piata in sensul asta?

    Va doresc sanatate,fericire,pace in suflet si lumina in minte!
    Luni, 28 Mai 2012 ora 12:24:18

  • Mihai Stan Administrator portal Constanta
    Trist dar adevarat: urmatorii 2 - 3 ani (minim) si eu ii vad ca o perioada de scadere, pentru ca sunt prea multe adunate: tensiuni sociale, probleme grave economice ce nu se pot rezolva decat in timp.

    Comentand la modul general situatia noastra ca romani, eu personal cred ca cel mai bine ar fi sa iesim din Uniune, sa pastram moneda si nici sa nu mai facem socoteli in euro, sa limitam din punct de vedere legislativ importurile doar la materiile prime de stricta necesitate, sa nu mai taxam in nici-un fel exporturile ca sa putem aduce bani in tara, sa stimulam productia interna prin superfacilitati fiscale pentru agentii economici mici.

    Iar daca (in mod incredibil) lucrurile astea se vor intampla, dupa 2-3 ani vom relua o crestere generala economica (nu pacaleala de la televizor, ci una reala). De-abia atunci preturile imobiliare se vor stabiliza corect si vor incepe o usoara relansare a segmentelor blocate acum: terenurile, care sunt extrem de importante.
    Luni, 28 Mai 2012 ora 16:38:05

  • Daniel Serbanica Broker imobiliar Constanta
    OBVSERVATIE: Aceasta nu este doar o criza imobiliara cum au mai fost in Romania ci o criza economica mondiala care genereaza si criza imobiliara profunda in care ne aflam!
    Foarte probabil, multi dintre romani au tratat superficial problema crizei economice, crezand ca e un fenomen conjunctural de scurta durata. Asa cred si multi politicieni romani, dar se inseala amarnic. Criza economica actuala e o criza profunda si de lunga durata a sistemului mondial capitalist. Ea nu se va rezolva intr-un an sau doi, ci va dura vreun deceniu, prin puseuri periodice.

    E posibil chiar ca, in anumite state, criza sa determine reinstaurarea sistemului socialist ori a unui sistem politico-economic mixt, cam cum a fost cel din Iugoslavia (ati vazut cine a iesit in Franta ?).

    Specialistii seriosi estimeaza ca prima faza a crizei economice va dura cam pana in 2013-2014 iar a doua faza in care criza alimentara va lovi intreaga Omenire (prognoza ONU),va incepe in 2015-2016, ajungand la apogeu in anul 2020. Aceste crize se vor manifesta in principal in urmatoarele directii:

    a. Reducerea cererilor de produse de folosinta indelungata (industriale in special dar si case,apartamente,cred eu), fapt ce va determina scaderea continua a preturilor acestora si somerizarea masiva a angajatilor din domeniu.
    b. Scaderea cererii de servicii neproductive, incepand de la consultanta pe diverse teme si pana la spectacole artistice sau sportive (asta se vede din plin la noi, nu credeti?).
    c. Cresterea preturilor la carburantii fosili, concomitent cu scaderea preturilor la energiile verzi (solare, eoliene, hidro, etc).
    d. Cresterea de la an la an a preturilor produselor agro-alimentare, din cauza cresterii populatiei si dezvoltarii agriculturii ecologice.
    e. O pauperizare accentuata a unor mari mase de oameni, mai ales din orase, ca urmare a disparitiei ori reducerii unor profesii cu specific industrial si birocratic.
    f. Concentrarea in continuare a bogatiilor Lumii intr-un numar tot mai redus de maini (in companiile transnationale care vor rezista crizei). Din cauza asta CRED CU TARIE CA SISTEMUL CAPITALIST ESTE TOTAL INJUST SI TREBUIE SCHIMBAT!
    g. Aparitia unor grave probleme umanitare in tarile lumii a treia, mai ales in Africa si Asia, zone in care foametea din perioada 2015-2020 va face ravagii.
    Cam asta cred eu la momentul de fata si ar mai fi multe de spus, mai ales despre cauzele reale ale acestei crize mondiale si ce putem face noi romanii sa iesim mult mai intariti din asta!

    Iar pentru vanzatorii de imobile (case, terenuri, apartamente) le transmit doar atat: scadeti preturile pentru ca puterea de cumparare a marii majoritati este aproape ZERO! Daca nu veti tine cont de asta veti suferi si mai mult in anii urmatori!

    Va doresc sanatate, fericire, pace in suflet si lumina in minte!
    Luni, 28 Mai 2012 ora 18:02:54

  • Nicu Mihalache Agent imobiliar Constanta
    Stimati colegi, (Mihai si Daniel) sa vedem viitorul preturilor imobiliare in negru in anii urmatori consider ca e o sensibilizare de moment ,va inteleg temerile dar va dau si un scenariul optimist \"Daca iese Grecia din comunitatea europeana\" astept sa-mi spuneti care va fi evolutia imobiliarelor din punctul vostru de vedere.
    Luni, 28 Mai 2012 ora 18:41:52

  • Comenteaza si tu