-
COVID-19 și impactul acestuia în imobiliarele constănțene
Lunile ianuarie și februarie 2020 au adus o creștere neașteptată a dinamicii imobiliare în România. Agenții imobiliari au avut un număr mare de clienți cu care au ieșit la vizionări, banii acestora pentru cumpărăre provenind – majoritatea - din credite, dar și aproximativ 15% cu bani cash.
Primăvara în imobiliare este considerată – în mod uzual - una dintre cele mai bune perioade ale anului pentru vânzări și cumpărări de orice fel. O revenire multdorită după sezonul de sărbători!
Anul acesta însă lucrurile se comportă diferit. Pe măsură ce numărul de cazuri COVID-19 crește exponențial în fiecare zi, interesul a scăzut, afacerile mici sau mari s-au închis, șomajul tehnic sau clasic a crescut și milioane de români sunt obligați prin ordonanțe să rămână în case.
Având în vedere riscurile asupra sănătății dar și incertitudinea economică ce înconjoară situația noastră actuală, nu este de mirare că și piața imobiliară suferă o lovitură substanțială.
Dacă acum sunteți în situația de a vinde sau de a cumpăra o locuință și nu știți ce acțiuni ar trebui să întreprindeți, vă puteți consola măcar cu gândul că nu sunteți singurul în această ipostază. Întrucât guvernul continuă să emită noi reglementări adecvate etapelor generate de pandemie, o viziune clară asupa viitorului nu există.
Ca să vă putem ajuta să înțelegeți impactul COVID-19 asupra industriei imobiliare naționale am colectat date recente pe care vi le prezentăm în continuare.
Cum afectează COVID-19 vânzătorii și cumpărătorii
Pe măsură ce numărul de cazuri de contagiune crește și conceptele vânzătorilor sunt afectate.
Conform analizeimobiliare.ro, de la începutul lunii februarie 2020 în Constanța numărul de apartamente scoase la vânzare a început să scadă, find cu aproximativ o treime mai puține apartamente expuse față de anul trecut în aceeași perioadă.
Am constatat de asemenea că o parte dintre proprietățile ai căror vânzători nu sunt forțați să vândă în această perioadă au fost deja retrase de pe piață, generând un stoc de ofertă mai mică. Ca urmare un cumpărător interesat va avea mai puține opțiuni de cumpărare acum.
Deși ne-am aștepta ca impactul crizei să determine o scădere (poate și bruscă) a prețurilor de vânzare, în mod suprinzător până acum acest lucru nu s-a întâmplat. Prețurile listate de agenții imobiliari din Constanța sunt acum plafonate la un nivel aproximativ de 1.240 de euro/mp, față de prețurile listate direct de proprietari care înregistrează o cotație de 1.350 de euro/mp.
În concluzie sfătuim cumpărătorii interesați să contracteze cumpărări prin agenți imobiliari, care negociază prețurile ofertelor de care se ocupă, pentru a avea prețuri competitive, dar și selectează din întreg stocul disponibil cele mai avantajoase proprietăți.
Pe de altă parte vânzătorii care își mențin acum proprietățile spre vânzare au început să se comporte cu multă precauție, unii chiar până la extrem, în a permite vizionări în apartamentele lor. Clara Soponaru, agent imobiliar din Constanța, ne povestește cum proprietarii cer celor care le calcă pragul dezinfecția tălpilor pantofilor și a mâinilor înainte de vizionare.
„Eu le furnizez potențialilor cumpărători protecții – totoșei din plastic - pentru pantofi, precum și gel dezinfectant. Din păcate acestea sunt greu de găsit acum” ne spune Clara. „Vizionările le fac, de regulă, la proprietăți libere. Eu deschid, clienții sunt liberi să intre și să viziteze, apoi închid locația. În felul acesta evit – pe cât posibil – riscul atingerilor și aglomerării”.
Agenții imobiliari care ofereau serviciile Open House (Case Deschise spre vizionare oricui, la anumite date și intervale orare) acum au renunțat temporar la acestea. „Nici legislația nu ne permite acum vizionări cu grupuri și nici rațiunile de securitate sanitară personală” adaugă Mihai Stan, broker imobiliar al agenției ACCESS.
Alți agenți sunt selectivi și renunță la vizionări cu anumite categorii de persoane. „Am renunțat să fac vizionări cu clienți – persoane sosite din Italia după cum au declarat, care doreau să închirieze o proprietate. Mi-am pus întrebarea de ce nu sunt în izolare și le-am refuzat cererea” ne declară un alt broker imobiliar.
Un alt aspect este al faptului că indicatorul DOM - Days On Market (reprezentând de câte zile este pusă la vânzare o proprietate) nu mai este relevant în situația actuală. Chiar dacă la noi nu este folosit la maxim, sunt cumpărători care încadrează proprietățile și fac oferte bazate pe acest timp.
Interesul cumpărătorilor a scăzut dramatic în aceasta perioadă. Analizeimobiliare.ro a raportat un procent mai mic cu 59% față de anul anterior începând cu luna martie 2020, deși anul debutase foarte profitabil din perspectivă imobiliară și anume cu un plus de 19% față de 2019.
Tranzacțiile din notariate, acolo unde acestea încă mai lucrează, se fac ordonat: actele sunt gata redactate și transmise pe email pentru acceptare cumparătorilor și vânzătorilor înainte de data semnării, iar clienții intră rând pe rând pentru semnare.
La ce să ne așteptăm în continuare de la piața imobiliară
Deși există vânzări în desfășurare, numărul acestora s-a diminuat substanțial din cauza virusului dar și a ordonanțelor care ne obligă să stăm în casă.
Activitatea evaluatorilor, ca și a agenților imobiliari, a încetinit sau s-a oprit de tot pentru unii: birouri imobiliare au fost deja închise temporar dar sunt multe cazuri în care agenții au renunțat de tot la contractele de închiriere pentru spațiile unde își desfășurau activitatea.
Pe fondul îngrijorărilor despre COVID-19, piața imobiliară a ajuns în mod evident într-un impas. Mai puține proprietăți sunt listate, putine vizionări au loc iar acest lucru va genera extrem de puține concretizări de vânzare sau închiriere în următoarele luni.
Particularii care închiriau vara camere în regim hotelier vor fi pierdut deja acest an, lucru care va genera o scădere a veniturilor personale pentru mai bine de 25% din piața constănțeană.
Totusi, uitându-ne în viitor, ar trebuie să întrevedem și licărul unei luminițe. Mihai Stan, în calitate de agent imobiliar dar si de evaluator de proprietăți, spune că "după trecerea vârfului epidemic și relaxarea măsurilor de distanțare socială ne așteptăm ca piața să fie invadată de noi proprietăți. Acum suntem împiedicați să facem afaceri, însă interesul nu se pierde, ci doar crește în intensitate acum și va răbufni probabil în a doua jumătate a verii și începutul toamnei. Ceea ce se va ajusta însă vor fi prețurile" conchide acesta.Articol scris de Mihai Stan - Administrator portal
Postat în 06.04.2020 18:12:58. Vezi pagina lui Mihai Stan din Constanta
vizualizat de 26827 ori; citit de 1440 ori; categoria: Articole proprii
- Anunturi imobiliare
- Lumea imobiliara
- Articole proprii
- Articole proprii: COVID-19 și impactul acestuia în imobiliarele constănțene
Lumea imobiliara
Articole
vezi cele mai citite articole anunta-ma cand se adauga Articole proprii noi