Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Definitie Capacitate de a dispune cu titlu gratuit. Ce este Capacitate de a dispune cu titlu gratuit? Infomatii despre Capacitate de a dispune cu titlu gratuit. Afla mai multe despre Capacitate de a dispune cu titlu gratuit. Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancar, juridic, economic si constructii

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Capacitate de a dispune cu titlu gratuit


Componenta a capacitatii civile ce da expresie aptitudinii persoaneifizice de a dispune de bunurile sale prin donatie sau testament. Orice persoana este capabila de a afce testament daca nu este oprita de lege (art.856 Cod Civil). Tot astfel, in principiu, poate dona si primi donatii orice persoana careia legea nu-i interzice sa faca asa ceva. Incapacitatile de a dispune prin testament sunt instituite cu referire la urmatoarele persoane: a) minorul sub 16 ani nu poate dispune in nici un fel, nici personal, nici prin reprezentare, nici cu incuviintarea parintilor sau tutorelui si nici cu incuviintarea autoritatii tutelare (art.806 Cod Civil); b) minorul care a implinit varsta de 16 ani poate dispune prin testament numai pentru 1/2 din bunurile de care poate dispune majorul (art.807 Cod Civil); c) minorul de 16 ani nu poate dispune prin testament in favoarea tutorelui sau, decat daca socotelile definitive ale tutelei au fost date si primite (art.809 Cod Civil); sunt exceptati ascendentii minorului care sunt sau au fost uttori ai acestuia; d) persoanele care nu au discernamant in momentul facerii testamentului, chiar daca nu sunt puse sub interdictie, ca alienate sau debile mintal. Legea stabileste si urmatoarele incapacitati de a dispune prin donatie: a) minorii si interzisii nu pot dispune in nici un fel, nici personal, nici prin reprezentantiui lor legali - tutorii sau parintii - si nici chiar cu acordul autoritatii tutelare (art.129 alin.1-3 si art.133 alin.3 combinat cu dispozitiile art.105 alin.3 si 147 Codul Familiei); b) incapacitatea minorului de a dona in favoarea tutorelui sau se prelungeste si dupa implinirea varstei majoratului, pana la momentul cand tutorele primeste descarcarea pentru socotelile definitive ale tutelei (art.809 alin.2 Cod Civil si art.141 Codul Familiei); face exceptie situatia in care tutorele este un ascendent al minorului (art.809 alin.3 Cod Civil).
Dictionar de termeni imobiliari


Poti consulta si


  • Donator

    Termen prin care se desemneaza, in mod generic, persoana ce, in temeiul unui contract de donatie, transmite, fara a primi ceva in schimb, dreptul de proprietate asupra unui bun sau a mai multor bunuri determinate. Legea cere ca donatorul sa fie major si sa aiba capacitatea de a dispune cu titlu gratuit. Minorii sau interzisii nu pot face donatii, nici personal si nici prin reprezentantii sau ocrotitorii lor legali.