Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Definitie Dol. Ce este Dol? Infomatii despre Dol. Afla mai multe despre Dol. Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancar, juridic, economic si constructii

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Dol


Una din formele viciului de consimtamant care consta in existenta unor mijloace viclene, frauduloase, folosite de una dintre partile semnatare ale unui contract, pentru a o determina pe cealalta sa fie de acord cu semnarea contractului, sau a oricarui act juridic civil. In functie de consecintele pe care le are sau nu asupra valabilitatii actului, deosebim:

 

- dolul principal (acea inducere in eroare care cade asupra unor elemente importante, atragand anularea actului);

- dolul incidental (accesoriu, secundar, care cade asupra unor imprejurari nedeterminate pentru incheierea actului juridic civil).

 

Ca si celelalte forme ale viciului de consimtamant, este de subliniat importanta verificarilor anterior semnarii. Fapta poate constitui infractiunea prevazuta de art. 215 Cod Penal (inselaciunea).

Taguri:juridic
Dictionar de termeni imobiliari


Poti consulta si


  • Intentie directa

    Sinonim - dolul direct Faptuitorul isi da seama de caracterul antisocial al faptei sale, prevede consecintele acesteia si urmareste ca ele sa se produca.

    Taguri:juridic
  • Daune indirecte

    Prejudicii suferite de creditor ca urmare a neexecutarii obligatiei contractualmente asumate si care se afla intr-o legatura de cauzaliatte mijlocita si intamplatoare cu faptul neexecutarii. Daunele interese compensatorii la care este obligat debitorul in cadrul raspunderii contractuale nu includ si daunele indirecte, nici chiar atunci cand faptul neexecutarii se fundeaza pe dolul debitorului. Vezi si Daune directe.

    Taguri:juridic, economic
  • Hedging

    Ansamblul de operatiuni la vedere si la termen prin intermediul carora riscul valutar se transfera catre o banca.   La momentul incheierii unui contract comercial international, exportatorul care se teme sa se deprecieze moneda de contract, incheie un hedging cu o banca prin care vinde la termen suma in valuta reprezentand contravaloarea contractului comercial. Tranzactia la termen se face cu o scadenta fixa: 1, 3, 6, sau 9 luni.   Cursul la termen este cursul [...]

  • Urbanism

    Act prin care se fac cunoscute solicitantului elementele care caracterizeaza regimul juridic, economic si tehnic al unui imobil, cerintele urbanistice care urmeaza sa fie indeplinite, precum si lista avizelor si acordurilor necesare în vederea autorizarii executarii lucrarilor de constructii.   In conformitate cu dispozitiile Legii nr. 50/1991 republicata, privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii si a Normelor metodologice de aplicare, aprobate prin Ordinul [...]

  • Daune previzibile

    Sintagma ce desemneaza prejudiciile suferite de creditor ca urmare a neexecutarii prestatiei contractualmente asumate de catre debitor si a caror producere a fost fie prevazuta sau putea fi prevazuta la momentul perfectarii contractului. Daunele interese la plata carora poate fi obligat debitorul in cadrul raspunderii contractuale, cuprind numai daune previzibile, iar nu si daune imprevizibile. Exceptie face doar cazul cand neexecutarea prestatiei de catre debitor se fundeaza pe dolul acestuia.

    Taguri:juridic, economic