Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Definitie Renuntare la mostenire. Ce este Renuntare la mostenire? Infomatii despre Renuntare la mostenire. Afla mai multe despre Renuntare la mostenire. Dictionar de termeni imobiliari, financiar-bancar, juridic, economic si constructii

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Renuntare la mostenire


Manifestarea de vointa a succesibilului prin care acesta declara ca nu doreste sa beneficieze de drepturile succesorale pe care i le confera vocatia sa succesorala (legala sau testamentara).

 

Renuntarea poate fi numai expresa.

 

Poate avea loc numai dupa deschiderea succesiunii si numai daca succesibilul nu a acceptat anterior mostenirea.

 

Este un act solemn, trebuind sa se faca printr-o declaratie la notarul public si sa se treaca intr-un registru special. Renuntarea nu poate fi decat pur abdicativa.

 

O eventuala renuntare in favorem ar avea, in mod necesar, semnificatia unei acceptari insotita concomitent sau succesiv de o cesiune (cu titlu oneros sau gratuit) a drepturilor succesorale in favoarea unei persoane determinate.

 

Retractarea renuntarii, potrivit art.701 Cod Civil, este permisa numai daca n-a expirat termenul de optiune succesorala si numai daca intre timp mostenirea nu a fost acceptata de alti mostenitori.

Taguri:juridic
Dictionar de termeni imobiliari


Poti consulta si


  • Succesiune

    Sinonime - mostenire, ereditate   Transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane fizice in viata (ori catre una sau mai multe persoane juridice in fiinta, ori statului).   Acelasi termen este folosit si pentru a desemna insusi patrimoniul defunctului, care se transmite mortis causa mostenitorilor, adica masa succesorala lasata de defunct succesorilor sai legali sau testamentari. In acest context, termenii de succesiune si [...]

  • Mostenire

    Sinonime - mostenire, ereditate   Transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane fizice in viata (ori catre una sau mai multe persoane juridice in fiinta, ori statului).   Acelasi termen este folosit si pentru a desemna insusi patrimoniul defunctului, care se transmite mortis causa mostenitorilor, adica masa succesorala lasata de defunct succesorilor sai legali sau testamentari. In acest context, termenii de succesiune [...]

  • Act abdicativ

    Act prin care se renunta la un drept inainte de a se fi facut acceptarea ceruta de lege pentru dobandirea lui.   Spre exemplu renuntarea la o mostenire deschisa ori la un legat, daca se face anterior acceptarii acelei mosteniri sau acelui legat.

  • Act unilateral

    Acel act juridic civil care este rezultatul vointei unei singure parti (nu neaparat a unei singure persoane).   Spre exemplu, testamentul, promisiunea publica de recompensa, acceptarea succesiunii, renuntarea la o mostenire, denuntarea unui contract, confirmarea unui act anulabil, oferta, purga etc.

  • Act juridic civil pur si simplu

    Act juridic civil ce nu este afectat de modalitati (termen, conditie, sarcina).   Anumite acte juridice sunt incompatibile cu sarcinile. Spre exemplu actul de optiune succesorala (acceptarea ori renuntarea la mostenire), sau actul de recunoastere a filiatiei.