Home > Pregatire si specializare > De ce activitatea profesionala trebuie sa fie ‘fun’?

De ce activitatea profesionala trebuie sa fie ‘fun’?

Calitatea vietii nu este o intamplare ci un proces pe care orice om are posibilitatea sa il creeze si sa-l mentina in fiecare zi prin ganduri si actiuni consistente. Calitatea activitatii profesionale urmeaza acelasi principiu iar rezultalele spectaculoase se petrec acolo unde se adauga ingredientele necesare.

Am vazut numeroase companii unde managementul se efectueaza prin insuflarea fricii. Din exemple live si citind carti de specialitate am observat ca in astfel de situatii oamenii ofera minimum de performanta si nu isi folosesc decat o mica parte din potential. De obicei este vorba de companii in care managerul este de cele mai multe ori frustrat de propriile incompetente si tine sa arate ca el este cel mai grozav si priceput la toate.

In acceptiunile moderne ale echipelor atunci cand managerul ajunge cel mai ‘destept’ din echipa este timpul sa o schimbe, deci este invers. Companii de talia Facebook, Microsoft, Google si altele au inteles cat este de important ca jobul sa fie ‘fun’ astfel incat creativitatea celor implicati sa fie descatusata. Bine, vorbim de activitati mai mult sau mai putin glamoroase, dar esential este sa gasesti abordarea potrivita.

 

In 2010 eram in Olanda si am luat un autobuz din Vianen pana in Amsterdam pe o distanta in jur de 40 km. Am cumparat bilete de la sofer care mi-a spus pe un ton foarte vesel ca cele pe care le vindea el nu erau cele optime pentru ce aveam eu nevoie si zambind cu gura pana la urechi a oprit un alt autobuz care circula pe sensul opus, a coborat, a luat de la acel sofer biletele potrivite, a urcat la loc si mi le-a dat. El era extrem de incantat, s-a comportat de parca era in cel mai relaxant si luxos concediu posibil iar pe mine gestul lui m-a binedispus pentru toata ziua.

Atunci a fost unul dintre momentele (destul de multe de altfel) in care am realizat cat de important este sa fie ‘fun’ la job sau in cazul antreprenorilor la propriul business. Am intalnit de asemenea persoane extrem de importante care au trecut prin diverse valuri de reorganizari, insolvente si falimente. Nimic din aceastea nu afectau zambetul lor si totdeauna ii auzeai spunand – totul va fi foarte bine.

 

La un moment dat, am inteles ca asa cum mergi la sala pentru a-ti tine corpul in forma exista forme de fitness pentru emotii. Si emotiile au muschi. Iar ideea este nu sa exersezi o sigura data si sa o lasi balta ci sa o faci zilnic, astfel incat la un moment dat sa poti trece de obstacole de 10 ori mai mari cu o usurinta care sa fie incredibila pentru toti cei din jur. Prima data am aflat de conceptul de ‘fun’ in afaceri de la Richard Branson. Era intr-o perioada in care intrasem intr-o rutina datorita careia disparuse ‘fun’-ul din activitatea profesionala. Dar sa stiti ca atunci mi se parea normal fiindca era ceva ce nu intra in contrast cu ceea ce invatasem la scoala, liceu si facultate. Din acel moment am cautat ca activitatea mea profesionala sa se ghideze dupa principiul: este fun, continua, nu este, vezi daca poti face sa fie ‘fun’ iar daca nu, ocupa-te de altceva.

Intr-adevar, ca sa ajungi un doctor renumit, treci printr-o perioada de ‘foame’ ca rezident, sa ajungi un avocat de succes exista o perioada in care lucrezi ca asistent si esti platit fie satisfacator, foarte putin sau chiar deloc si exemplele pot continua. Iar ca sa particularizez, ca agent imobiliar exista o perioada in care inveti, faci vizionari si nu inchizi nimic. Este important ca in cadrul proceselor care dureaza mult pana la obtinerea de rezultate palpabile sa ajunga sa-ti placa ceea ce faci, sa vezi ceea ce poti aprecia astfel incat sa fie fun. Pentru ca – si acum citez din Tony Robbins, nu poti construi pe esecuri ci poti construi numai pe succese. Fiecare succes mic trebuie rasplatit astfel incat sa atraga un succes si mai mare.

Adrian Niculescu

Adrian Niculescu

Antreprenor, Broker si Investitor Imobiliar, JV Broker, Trainer, Coach, Venture Capitalist cu focus pe proiecte de tehnologie si online. Life Pitch: Sunt pregatit oricand si oriunde sa inspir si sa aduc valoare in viata celor din jur!

More Posts - Website - Twitter - Facebook

Citit de 2,678 ori.