Acest site folosește cookie-uri pentru a analiza traficul și a cuantifica anunțurile. Află mai multe OK

Sfaturi imobiliare, Casa, Gradina si Amenajari, Sfaturi financiare, Sfaturi juridice, Intrebari frecvente, Pregatire si specializare, Articole proprii, Articole parteneri, TopEstate în Presa,

Tip tranzacţie
Tip proprietate
Adauga anunt

Articole imobiliareLumea imobiliara

Articole


vezi cele mai citite articole anunta-ma cand se adauga Articole proprii noi
  • Adevăr, sau… provocare? | Nouă mituri despre casele Eco

    Adevăr, sau… provocare? | Nouă mituri despre casele Eco - Articole

    A devenit aproape un clişeu să vorbeşti despre moda Eco: mâncare eco, iluminat eco, haine eco, locuinţe eco. La acestea putem adăuga multe altele, cu o singură trăsătură comună: toate sunt mai scumpe.

    Să rămânem la un capitol ce ne interesează: locuinţele eco sunt deja recunoscute ca fiind acele construcţii care aduc astfel beneficii mediului înconjurător, care aduc economii proprietarilor, dar, peste toate acestea, sunt scumpe! Până la urmă, haideţi să trecem în revistă o serie de atuuri cu care vine acest tip de locuinţe, o dată cu un nou mod de viaţă, pentru a încerca să desluşim ce este adevăr şi ce este fabulaţie.

    Am fi vrut să spunem că suntem decişi să spulberăm câteva mituri, căci, până la urmă, contează enorm ca, dincolo de simpla discuţie, să descoperim argumente logice, palpabile, fie pentru a ne înscrie cu gândul şi cu fapta în moda… eco, fie doar să facem o simplă conversaţie.

     

    Casele eco sunt scumpe. Oare?

     

    Una peste alta, tot ceea ce înseamnă o locuinţă construită cu materiale înscrise perfect în linia discutată, ar putea să se înscrie între o limită inferioară de 70.000 de euro, cu spaţii aferente unor case verzi mici sau medii, într-o zonă din afara oraşului, pentru a putea depăşi o valoare de 300.000 euro, pentru cel mai spaţios apartament, ridicat în acelaşi spirit, în inima oraşului.

    Cum putem avea o astfel de diferenţă? În fond, acelaşi tip de materiale sunt folosite şi pentru primul tip de locuinţă, şi pentru al doilea. Dincolo de ordinul de mărime, să ştiţi că diferenţa de peste patru ori mai mare rezidă în valoarea de revânzare.

    Revenim la cel mai important aspect: tot ceea ce este eco, este scump. Din acelaşi motiv, o casă eco este mult mai scumpă decât una, să-i spunem, convenţională, iar din acest punct de vedere, luaţi în calcul ce mult contează în preţul de piaţă numai simpla denumire „eco“. Asta, în cazul în care chiar vorbim de o locuinţă construită şi realizată după acest tip de standarde…

     

     

    Casele eco sunt clădite din materiale non-toxice

     

    Ei bine, să ştiţi că nu este chiar aşa! Gândiţi-vă numai la spray-ul cu spumă poliuretanică. Este un izolant excepţional, utilizat în multiple forme, de la izolarea cadrelor de ferestre, sau uşi, până la panourile de tip sandviş. Spuma este fabricată din derivate ale petrolului, ori, cel puţin din acest punct de vedere, avem un produs neprietenos cu mediul, utilizat pentru o locuinţă ecologică. În momentul aplicării şi la scurt timp după aceea, gazele eliberate pot crea disconfort respirator.

    Să mai vorbim şi despre polistirenul expandat, folosit la izolarea pereţilor, pentru a preciza că şi acest produs este un rezultat al rafinării petrolului. Tocmai de aceea, legislaţia din multe ţări nici nu ia în calcul astfel de materiale, în momentul în care se ia în discuţie certificarea unei case verzi, pe motiv că fabricarea Materialelor respective, transportul şi punerea în operă contribuie la accentuarea efectului de seră, prin emisiile de dioxid de carbon.

    De aceea, să nu râdeţi, o casă de chirpici reprezintă o opţiune pentru mulţi dintre specialiştii care au văzut la lucru toate materialele care le-au putut trece prin mână.

     

    Casa verde se bazează numai pe tehnologii de ultimă oră

     

    Nimic mai fals! De fapt, acesta este mai mult un pretext, menit să justifice preţuri mai mari. Putem vorbi este adevărat, de metode mai bune de construcţie, nu neapărat noi, revoluţionare. Locuinţele pot fi bine izolate şi au fost dintotdeauna: zidurile orientate spre nord au ferestrele mai mici de când lumea…

    Aici, putem vorbi mai degrabă de spiritul temeinic de economie şi de obiceiul sănătos de a folosi toate mijloacele menite să păstreze în locuinţă căldura, pe durata iernii, sau să oprească arşiţa să încingă aerul din casă, pe durata verii. În plus, există aparatură casnică mai puţin avidă de energie, sisteme de iluminare economice, care, însumate, contribuie la consumuri cât mai mici, sau, cum se spune mai nou, lasă o amprentă energetică cât mai mică.

    Totuşi, am putea să fim favorabili ideii, numai dacă ne gândim că, în ziua de azi, locuinţele eco nu au toate acoperişurile precum cele din filmele cu hobbiţi. În fond, deosebirea ar putea fi dată numai de prezenţa, pe acoperiş, a panourilor solare, sau a turbinelor eoliene.

     

    Casa verde are nevoie de aparatură electrocasnică eco

     

    Este adevărat, nu mai vorbeşte nimeni de un fier de călcat cu alimentare permanentă, sau de televizor cu tub cinescop, dar asta nu înseamnă că, de dragul schimbării, ne grăbim să aruncăm la coş toată aparatura din casă, chiar dacă nu se încadrează în clase de eficienţă de vârf.

    De aceea, poate ar fi mai bine să ţinem cont de faptul că aparatura noastră, bine întreţinută, poate avea o durată de viaţă de 10-18 ani.  Sigur, aici intervine tentaţia de a achiziţiona mereu produse de ultimă oră, dar ce folos, dacă totul se justifică numai de dragul de a fi în pas cu ultimele tendinţe? Prin urmare, nu există nici o urmă de comportament ecologic, în momentul în care arunci la gunoi seturi întregi de aparatură, doar pentru că are doi+trei ani vechime.

     

    Casele vechi nu pot fi niciodată case verzi

     

    La noi nu au apărut prea multe studii, însă în străinătate există date temeinice care atestă că este mult mai economic şi… ecologic să transformi o casă veche într-o locuinţă verde, numai pentru simplul fapt, constatat de specialişti, care atestă că mediul ambiant are nevoie de 10, până la 80 de ani pentru a neutraliza efectele negative ale unei construcţii noi, fie aceasta chiar şi una ecologică.

    Pornind de aici, este logic să acceptăm că avem nevoie de mai puţine materiale pentru a izola o locuinţă veche, decât în cazul în care începem o construcţie nouă, cu alte cuvinte efectele generate de procesele de producţie sunt mult mai mici. La final, pentru că tot vorbim de locuinţe vechi, acestea pot fi găsite şi în mediul rural, şi în mediul urban.

    Obişnuim să credem că oraşul este cel care poluează mai mult, pentru că mulţimea de locuinţe are nevoie de creşterea eficienţei energetice. Ţineţi cont, totuşi, că încălzirea imobilelor din mediul urban nu necesită combustibili fosili, utilizaţi îndeosebi în mediul rural. 

    Articol scris de Mihai Stan - Administrator portal

    Postat în 06.01.2015 10:21:23. Vezi pagina lui Mihai Stan din Constanta

    vizualizat de 7358 ori; citit de 1720 ori; categoria: Articole proprii
     
    Etichete:
  • Comenteaza primul