-
Atenţie la achiziţia unei proprietăţi!
Fie că te-ai hotărât să te muţi în propria locuinţă, fie că vrei să cumperi proprietăţi în scop investiţional, decizia de achiziţie trebuie să fie raţională, cunoscând în detaliu realităţile pieţei imobiliare şi ofertele pe segmentul de interes, spun specialiştii www.TopEstate.ro.
„Specialiştii în finanţe personale consideră că preţul casei pe care ar trebui să şi-o permită un posibil cumpărător nu trebuie să depăşească şapte venituri anuale nete pe familie, pe o perioadă medie de 12 ani. Aceiaşi specialişti spun că în cazul în care locuinţa este achiziţionată prin credit bancar, valoarea ratei lunare nu ar trebui să depăşească o treime din venitul net lunar al familiei. Să luăm un exemplu. Dacă venitul net lunar al familiei tale este de 6.750 de lei, atunci rata lunară nu poate depăşi 2.250 de lei, corespunzătoare unui credit de 60.000 de euro pe o perioadă de 30 de ani, cu un cost total mediu de 9,2%. Dacă venitul familiei tale este de 3.500 de lei, atunci rata lunară maximă ce poate fi plătită este de 1.170 de lei pentru un credit de 27.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani”, a spus reprezentantul TopEstate.ro, Raluca Dobre.
Ea a arătat că este foarte important să fie cercetată piaţa imobiliară pe zona în care se doreşte a se achiziţiona un imobil, să fie determinat preţul minim şi cel maxim al zonei, apoi să fie comparat cu preţul locuinţei dorite.
Potrivit portalului TopEstate, un apartament cu două camere, semidecomandat, în oraşul Constanţa, zona Tomis 2, costă minimum 44.000 de euro, maximum 50.000 de euro.
Aşadar, dacă vânzătorul cere 47.000 de euro, aceasta este o ofertă bună, raportându-ne la preţurile din piaţă, însă este ideal a se mai negocia o scădere cu cel puţin 5% a preţului propus de vânzător.
Conform unor studii efectuate de TopEstate.ro, rezultă că detalii importante în alegerea imobilului dorit ţin de locaţie, vechimea clădirii, poziţia faţă de sud, etajul, suprafaţa utilă, compartimentarea, tipul materialelor folosite la construcţie şi la finisaje, dar şi utilităţile.
Înainte de a semna actul de vânzare - cumpărare, Raluca Dobre le recomandă cumpărătorilor să verifice buna credinţă a proprietarului, respectiv dacă are dreptul să vândă locuinţa în cauză. În Cartea Funciară este trecut proprietarul, iar Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa eliberează certificate care atestă dacă există sau nu ipoteci sau alte sarcini pe locuinţă.
Nu strică niciun drum făcut la administraţia financiară pentru a verifica dacă proprietarul şi-a plătit sau nu impozitele pentru casă. „Pe TopEstate.ro există o secţiune legislativă bine documentată. Pentru interpretarea anumitor termeni juridici, financiari, imobiliari sau economici se găseşte un dicţionar de termeni complet.
Celor care nu au timp să consulte legile le recomandăm secţiunea Lumea Imobiliară, unde pot căuta şi contacta un specialist în domeniul imobiliar”, a spus Dobre.
Citeste articolul original pe: http://www.telegrafonline.ro/1290117600/articol/search/143382/atentie_la_achizitia_unei_proprietati.html
Presa scris de Mihai Stan - Administrator portal
Postat în 19.11.2010 12:25:37. Vezi pagina lui Mihai Stan din Constanta
vizualizat de 1289 ori; citit de 1615 ori; categoria: TopEstate în Presa
- Anunturi imobiliare
- Lumea imobiliara
- TopEstate in Presa
- TopEstate in Presa: Atenţie la achiziţia unei proprietăţi!
Lumea imobiliara
TopEstate în Presa
vezi cele mai citite articole despre TopEstate în Presa anunta-ma cand se adauga noi articole despre TopEstate în presa